Graniastosłup
Grzegorzz: Mam takie zadanko
Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego o długości 10 cm jest nachylona do
płaszczyzny podstawy pod kątem alfa = 30 stopni
. Oblicz objętość tego graniastosłupa.
Wyszło mi V= 225, czy dobrze?
1 kwi 19:02
wredulus_pospolitus:
| | 1 | | 775 | |
V = (5√3)2*5* |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
Jak dla mnie
Chociaż liczyłem w pamięci więc może się mylę
1 kwi 19:07
1 kwi 19:12
ABC:
75*5=375 przychylam się do wyniku Mili
1 kwi 19:14
Grzegorzz: Dziękuje Wam za odpowiedzi, ale moja była taka sama, tylko źle końcowe 75*5 obliczyłem w
pamięci
1 kwi 19:19
1 kwi 19:20
Grzegorzz: Ja zamiast *5 to ubzdurałem sobie, że pomnożę *3

DD
1 kwi 19:22