Ekstremum lokalne
Klaudia: Zbadaj monotoniczność i istnienie ekstremum lokalnego funkcji:
f(x)= x5 + 5x2 −7
Pomoże ktoś?
1 kwi 18:43
ABC:
f'(x)=5x
4+10x=5x(x
3+2)
i co dalej?
1 kwi 18:47
Klaudia: Właśnie do tego doszłam, a później nie wiem
1 kwi 19:09
ABC:
5x(x3+2)=0 ⇔x=0 lub x3+2=0 ⇔x=0 lub x=− 3√2
masz dwa punkty podejrzane o ekstrema dalej można różnie
1 kwi 19:13
Jerzy:
Sprawdzaj zmianę znaku pochodnej w tych punktach.
1 kwi 19:14
ABC:
może też policzyć drugą pochodną rachunki nie są specjalnie trudne, ale w poleceniu jest zbadać
całą monotoniczność więc może i lepiej z pierwszej pochodnej robić
1 kwi 19:16