Ciagi
Ola: Jerzy wpłacił 25 000 zł na lokatę oprocentowana 4% w skali roku z półroczna kapitalizacja
odsetek. Jaka kwotę otrzyma po 5 latach?
Obliczam tak
25 000 * (1+4/100*0,5)5/2
Co robię złe?
1 kwi 17:13
Ola: Odp powinna być 30474,86 zł a mi wyszło 30303,96 zł
1 kwi 17:16
zys:
to ile było tych kapitalizacji
1 kwi 17:19
ABC:
przez 5 lat będzie 10 kapitalizacji bo jest półroczna

25000* (1.02)
10=30474,86
1 kwi 17:20
Ola: Nie rozumiem
1 kwi 17:23
Ola: Skoro co kol roku kapitalizacja przez 5 lat to 0,5 * 5 przecież
1 kwi 17:24
ABC:
PÓŁROCZNA KAPITALIZACJA dla której stopa względna (dawno nie zaglądałem to mat.finansowej ale
chyba tak to się nazywa

) to 4% * 1/2 =2%
a ilość dopisywania odsetek 5lat *2razy/rok=10 razy
1 kwi 17:35