geometria
Nerwicaodnauki:
W rombie cosinus kąta ostrego jest 4/5
a suma długości boku i wysokości jest rówan 8√5
oblicz długość przekątnych
tak wiem ze to zadnaie juz bylo, jednak nie jest rozwiazane i nie wiem jakie wyniki powinny byc
ostatecznie, prosze o pomoc
1 kwi 16:20
wredulus_pospolitus:
a chociaż rysunek zrobiłeś/−aś?
1 kwi 16:21
wredulus_pospolitus:
| | 4 | | 3 | |
cos α = |
| −> sinα = |
| −> h = 3a |
| | 5 | | 5 | |
więc:
5a + h = 5a + 3a = 8
√3 −> a =
√3
więc masz bok 5a = 5
√3 i wysokość h = 3
√3
| | (2e)*(2f) | |
P = (5a)*h = 45 = 2ef = |
| = P |
| | 2 | |
więc:
2ef = 45
e
2 + f
2 = (5a)
2 = 75
rozwiązujesz ten układ równań
1 kwi 16:25
Nerwicaodnauki: to wiem

tylko jakie wyniki są, przekatne mi wyszly 5
√2 i 15
√2 a pole 50, i chce wiedziec
czy to dobre wyniki,tylko to
1 kwi 16:28
wredulus_pospolitus:
Mi wyszło inne pole ... szukaj błędu u siebie bądź u mnie
1 kwi 16:29
wredulus_pospolitus:
dobra ... błąd jest u mnie bo 5a+h = 8√5
Ale to nadal P = (5a)*h = 75
1 kwi 16:31
ABC:
wredulus skąd tam się wziął
√3 ?
1 kwi 16:33
Nerwicaodnauki: tak pole to 75, mam to na kartce, nei wiem dlaczego napisalem 50, ale te przekatne i to 75 jest
dobrze?
a tam co ABC pytasz to chyba chodzilo o peirwiastek z 5 tylko blad przy pisaniu sie pojawil
1 kwi 16:38
wredulus_pospolitus:
tak ... dobre przekątne Ci wyszły
1 kwi 16:43
ABC:
dobrze Ci wyszło, można pododawać i poodejmować stronami, układ
(e+f)2=200
(e−f)2=50
i ponieważ e,f >0 to z tego e+f=10√2, e−f=5√2 , czyli e=7.5 √2, f=2.5 √2
1 kwi 16:46
Nerwicaodnauki: u ciebie to e i f to polowy przekatnych?
1 kwi 16:48
ABC:
tak jak wredulus to oznaczył
1 kwi 16:51
ABC:
chociaż właściwie przy jego rysunku to f−e=5√2 i f jest ta dłuższa
1 kwi 16:53
Nerwicaodnauki: ale u niego to e nei wiadomo cyz wlasnie to cala czy polowka
1 kwi 17:06
ABC:
ja założyłem że u niego e,f to połowy przekątnych, bo wypisał wzór na pole
1 kwi 17:08
Mila:
p=5√2, q=15√2− dł. przekątnych
P=75− pole rombu
1 kwi 19:04