Prawdopodobieństwo
Ewa: Rzucamy n razy dwiema symetrycznymi kostkami do gry. Jaką liczbą powinno być n, aby
prawdopodobieństwo wyrzucenia co najmniej raz na obu kostkach parzystej liczby oczek było
większe od 0,76?
1 kwi 15:54
Ewa:
1 kwi 15:57
wredulus_pospolitus:
Obliczamy z przeciwnego:
A' −−− ani razu nie wypadła parzysta liczba oczek
| | (3*3)n | | 1 | | 1 | |
P(A') = |
| = |
| = |
| < 0.76 |
| | (6*6)n | | 2n*2n | | 22n | |
wyznaczasz 'n'
1 kwi 16:12
wredulus_pospolitus:
tfu tfu winno być < 1−0.76 = 0.24
1 kwi 16:12
Mila:
Seria n prób Bernoulliego
| | 9 | | 1 | |
p= |
| = |
| − prawd. sukcesu w pojedynczej próbie |
| | 36 | | 4 | |
| | 3 | |
q= |
| −prawd. porażki w pojedynczej próbie |
| | 4 | |
A− P
n(0≤k≤n) − prawd. wyrzucenia co najmniej raz na obu kostkach parzystej liczby oczek
A'− na obu kostkach wypadły nieparzyste liczby oczek lub tylko jedna parzysta
(0 sukcesów)
| | | | 3 | |
P(A')=Pn(k=0)= | *p0 q n=( |
| )n |
| | | 4 | |
| | 3 | | 3 | |
1−( |
| )n>0.76⇔1−0.76>( |
| )n |
| | 4 | | 4 | |
n>4
1 kwi 16:36