zadanie na dowodzenie
emi: Odcinek CD jest wysokością trójkąta równoramiennego ABC , w którym |AC | = |BC | . Punkt L
jest rzutem punktu K wysokości CD na bok AC . Udowodnij, że trójkąt CLD jest podobny do
trójkąta CKB .
1 kwi 14:50
Eta:

1/rys. zgodny z treścią zadania
2/na czworokącie ADKL da się opisać okrąg o średnicy AK ( dlaczego?
3/ kąty wpisane LAK i LDK mają równe miary α ( dlaczego?
4/ wysokość CD jest symetralną trójkąta to i |∡CBK|= α i |∡LCD|=|∡KCB|=β
5/ z cechy (kkk) ΔCLD ∼ΔCBB
c.n.w.
1 kwi 15:19
emi: okej
Na ΔADKL mozna opisać okrąg więc kąty CAK i CDL są równe, a miara kąta CAK=miara kąta CBK.
Skoro wysokość CD jest dwusieczną kąta ACB to oznacza, ze nasze trójkąty mają juz dwa kąty o
takiej samej mierze. Więc ΔCLD podobny do ΔCKB
1 kwi 15:21
emi: dzięki
1 kwi 15:21