Fjurer: znajdz funkcje odwrotna do f(x)=log(x+2) ?
17 lis 14:08
Mycha: y=log(x+2)
10y=x+2
x=10y-2
y=10x-2
17 lis 16:14
yeti:
założ. x > -2
y = log (x +2) <=> log 10
y = log(x +2) <=> 10
y = x +2
czyli x = 10
y - 2 f(y) = 10
y - 2

17 lis 16:19
yeti:
Ooo

fakt

tak trzeba było zapisać

f(x) = 10
x - 2
17 lis 16:21
b.: dodam tylko, że
dziedziną f jest (-2,
∞) (jak napisała yeti), a zbiorem wartości -- całe R
więc dziedziną f
-1(x)=10
x - 2 jest całe R [tutaj już założenie x>-2 nie obowiązuje,
bo po drodze zamieniliśmy rolami x oraz y

]
17 lis 16:37
Fjurer: tak też myślałem. dzieki za pomoc.
generalnie na mojej uczelni dr żąda zapisu x= 10y-2
17 lis 17:12
yeti:
No ,bo na uczelni tak się to zapisuje (poprawnie

)

a w szkole śr. inaczej, by dobrze pojąć mogli

17 lis 23:47
Mycha: szczerze mowiac od nas na uczelni tez wymagali zamiany

bo jezeli chodzi potem o rysowanie tej funkcji to tak to by sie wykresy pokryly
18 lis 06:13