Bardzo proszę o pomoc! zadanie na czas przebytej drogi.
Marcin: Dwaj turyści jednocześnie zaczęli marsz ze stałą prędkością i tą samą trasą.
Pierwszy z miejscowości A do miejscowości B, drugi z B do A. Po spotkaniu
pierwszy turysta maszerował jeszcze 6 godzin nim dotarł do B. Drugi turysta
po spotkaniu maszerował jeszcze 2 godziny i 40 minut nim dotarł do A.
Po jakim czasie od rozpoczęcia marszu turyści się spotkali.
31 mar 23:46
mat:
x
A − droga jaką przeszedł A do pierwszego spotkania
x
B − droga jaką przeszedł B do pierwszego spotkania
x
A+x
B − cała trasa
| | xA | | xB | |
Mamy znaleźć t= |
| = |
| |
| | vA | | vB | |
x
Av
B=x
Bv
A
v
B=v
A√11/18
zatem
| | xB | | | | 11/3 | |
t= |
| = |
| = |
| |
| | vB | | vA√11/18 | | √11/18 | |
31 mar 23:57
Eta:
| | 8 | | vA | | 8 | |
Na drodze z A do S vA*t=vB* |
| ⇒ |
| = |
| |
| | 3 | | vB | | 3t | |
| | vA | | t | |
Na drodze z B do S vB*t=vA*6 ⇒ |
| = |
| |
| | vB | | 6 | |
| | 8 | | t | |
to |
| = |
| ⇒ t2=16 , t>0 |
| | 3t | | 6 | |
t= 4 h spotkali się po czterech godzinach od wyjścia
=======
1 kwi 00:24
mat: U mnie jest głupi błąd, tam gdzie 11 Ma być oczywiście 8, czas zatem spać.. Dobranoc
1 kwi 00:28