kąty i boki
6latek: Nie bardzo to pojmuje
Suma miar (n−1) kątow wewnwtrznych n−kąta wypuklego jest rowna liczbe
a) 520o Znajdz n
31 mar 22:28
wredulus_pospolitus:
suma kątów wewnętrzny n kąta jest dana wzorem: .... = 180*(n−2)
520 = 180*(n−2) −> n =
31 mar 22:31
wredulus_pospolitus:
aaa ... (n−1) kątów
zauważ, że:
a) 5−cio kąt ma sumę kątów = 540
o (czyli cztery kąty mogą mieć sumę 520
o)
b) 6−cio kąt ma sume kątów = 720
o (czyli jeżeli pięć kątów mają sumę 520
o, to ostatni kąt ma
miarę 200
o 
)
wniosek
31 mar 22:34
6latek:
180n−360=520
180n= 880 i n ∉C
31 mar 22:39
6latek:
31 mar 22:42
wredulus_pospolitus:
w tym konkretnym zadaniu (nie doczytałem go początkowo)
należy sprawdzić dla jakiego 'n' :
180*( (n−1) −2) < 520o < 180*(n−2)
bo dla takiego 'n' możesz narysować n'kąt taki, że suma dokładnie (n−1) kątów będzie wynosić
520 i n'ty kąt będzie miał miarę w przedziale (0o, 90o)
31 mar 22:43
6latek: OK
31 mar 22:46