PYTANIE, PROSZĘ O ODPOWIEDŹ
xyz: Czy zamiast ,,f(x)" można pisać ,,y" i już wogóle nie używać ,,f(x)"?
31 mar 22:09
wredulus_pospolitus:
Odpowiedź: nie.
31 mar 22:11
xyz: dlaczego?
31 mar 22:12
wredulus_pospolitus:
Odpowiedź: bo ja tak powiedziałem.
Jak chcesz zadać kolejne głupie pytanie, to dostaniesz kolejną głupią odpowiedź.
Jeżeli chcesz zadać jakieś dręczące Cię pytanie to przynajmniej postaraj się objaśnić w jakim
przypadku nie chcesz używać f(x) a zamiast tego chcesz używać y
31 mar 22:14
xyz: no bo skoro f(x)=y to dlaczego nie można używać y zamiast f(x).
31 mar 22:18
6latek: Nalezy trzymac sie jednego zapisu raczej
albo f(x) = albo y=
Spotkalem sie takze z zapisem f(x)=y = wzor funkcji
Jednak trzymalbym sie jednego zapisu
31 mar 22:20
wredulus_pospolitus:
xyz ... f(x) = x2 + 6
Polecenie:
Sprawdź parzystość i nieparzystość funkcji f(x)
Proszę rozwiązać to zadanie posługując się 'y'
31 mar 22:21
xyz: czyli można

? bo wredulus pospolitus napisał że nie.....
31 mar 22:24
profesor : To nie jest to samo @xyz
31 mar 22:24
profesor : i wredulus ma racje
31 mar 22:25
xyz: Bo ja nie rozumiem czemu uczą że f(x)=y, każdy dobrze wie co oznacza znak równości a teraz mi
piszecie że to nie jest to samo.... I że niby matematyka jest logiczna... no wedlug mnie to
nie jest logiczne
31 mar 22:28
wredulus_pospolitus:
Zadałeś pytanie: " czy zamiast f(x) można pisać y i już
w ogóle nie używać f(x) "
I odpowiedź na to brzmi nie ... bo jest wiele sytuacji gdy POTRZEBUJESZ zapisu f(x) w taki czy
inny sposób (bez wchodzenia w samą kwestię oznaczeń)
Natomiast są sytuacje gdy można zapisać:
f(x) = x+ 4
y = f(x)
y = x+4
i później pisać już tylko po prosty 'y'
ale NIE ZAWSZE

(chociażby w sytuacji pokazania o jaki wektor przesuwamy wykres funkcji −−− z
czym obecnie masz problem)
Nie rozumiem czemu Ciebie aż tak bardzo "boli" zapis f(x).
31 mar 22:29
xyz: już odejdźmy od tego pytania początkowego, a skupmy się na tym:czemu uczą że f(x)=y, każdy
dobrze wie co oznacza znak równości a teraz mi
piszecie że to nie jest to samo. Chodzi mi o to że niby znak równości, że niby jadna strona
równa się prawej ale są jednak pewne sprzeczności, np taka którą WŁAŚNIE poruszam, nie daje mi
to spokoju
31 mar 22:37
wredulus_pospolitus:
i na przyszłość −−− nie zadawaj zbyt ogólnych pytań bo wtedy właśnie takie odpowiedzi
dostaniesz.
Zapewne, w większości zadań które robisz (nie dotyczy właśnie chociażby przekształceń o wektor)
możesz sobie spokojnie pisać y = ax + b czy jaką tam postać by nie miała funkcja.
Jednak są sytuacje (zadania) które WYMAGAJĄ od Ciebie pisania f(x) = ax +b ... koniec kropka
PS. Za moich czasów w podstawówce używało się też zapisu y(x) = ax+b (teraz się od tego
odchodzi?)
Co ułatwiają sprawę intuicyjnego powiązania wartości funkcji z osią OY.
31 mar 22:38
xyz: ok, czyli zamiast f(x) mogę używać też y(x)

? bo to drugie w sumie trochę bardziej zrozumiałe
według mnie niz f(x)
31 mar 22:43
wredulus_pospolitus:
możesz
31 mar 22:43
jc: W jakim kontekście widziałeś y=f(x)? Pewnie chodziło o wykres, czyli zbiór punktów (x,y).
31 mar 22:47
6latek: Czesc
jc 
Widzialem a Anusiak klasa 1 cwiczenie nr 25
31 mar 23:45