ciąg geometryczny suma
john: Witam moze mi ktos wyjasnic pewna kwestie bo nie rozumiem
Mamy przykładową sumę ciągu geometrycznego:
| | 1 − 10n | | 1 | |
3 * |
| = |
| (10n − 1) |
| | 1 − 10 | | 3 | |
Dlaczego w nawiasie kolejność jest odwrócona?
31 mar 22:03
wredulus_pospolitus:
| 1−10n | | −(10n − 1) | | 10n−1 | |
| = |
| = |
| |
| 1−10 | | −(10 − 1) | | 10−1 | |
a zamieniamy kolejność ... aby było już od razu widać, że wartość w nawiasie będzie większa od
zera
31 mar 22:06
john: O dzięki, nie wiem czemu byłem przekonany że w mianowniku jest 9 a nie −9
31 mar 22:09