matematykaszkolna.pl
czy ktoś kiedykolwiek się nad tym zastanawiał?? Dawiddddd: dlaczego zapisuje się f(x) a nie fx (chodzi mi o funkcje) i co oznacza ten x
31 mar 21:23
wredulus_pospolitus: hmmm ... bo tak sobie kiedyś wymyślono a jakbyś zapisał funkcję trzech zmiennych? fxyz a jakbyś zaznaczył przesunięcie o wektor [−1,0] funkcji f(x) ? fx+1
31 mar 21:25
ABC: Ciebie ludziom pokazać i od razu jasne że Broniarz kłamie emotka
wredulus_pospolitus: 'x' oznacza zmienną
Dawiddddd: Dlatego właśnie nienawidzę matematyki, niby każdy mówi że matematyka jest logiczna, ale nikt nie potrafi odpowiedzieć mi na takie pytanie......
31 mar 21:26
ABC: jakich on miał nauczycieli?
31 mar 21:26
wredulus_pospolitus: Dawidddd ... a dlaczego na łyżkę mówi się 'łyżka' a nie 'noga' ?
31 mar 21:27
wredulus_pospolitus: Dawiddd ... a dlaczego włosy myjesz pod prysznicem / w wannie, a nie zanurzając głowę w klozecie ? Tego typu to jest Twoje pytanie i oburzenie, że 'nikt nie potrafi odpowiedzieć Ci na takie pytanie'. Podałem Ci przykłady które pokazują, że zapis bez nawiasów były mocno problematyczny. Jak dorośniesz to możliwe że zobaczysz np. taki zapisy f'x
31 mar 21:30
Adamm: Tak się przyjęło. W niektórych moich książkach jest np. oznaczenie xf zamiast f(x)
31 mar 21:30
Dawiddddd: no ok ok, nie miejcie mi za złe, po prostu lubię sobie czasami podyskutować na różne nieoczywiste pytania...
31 mar 21:31
PW: Jak odpowiedzieć na takie pytanie? Żeby uprawiać matematykę trzeba zapoznać się z aksjomatami, definicjami i przyjętymi powszechnie oznaczeniami. Stanowi to podstawę porozumienia z innymi. Ty zaś próbujesz dyskutować z tym wszystkim nie zapoznawszy się należycie. A dyskusję dlaczego 9 = 3, a nie −3, też będziesz prowadził?
31 mar 21:32
ABC: nie ma sensu mu tłumaczyć różnych rzeczy typu w starych książkach było tak , a w teorii operatorów jest tak, a naprawdę f i f(x) to różne rzeczy , bo jedna to funkcja a druga wartość funkcji − brakuje u niego podstaw kultury matematycznej...
31 mar 21:35
Adamm: ABC to jest ocenianie ludzi po okładce
31 mar 21:36
jc: Tylko niektórzy piszą sin(x), ln(x). Na ogół zobaczysz sin x, ln x. Jeśli f jest przekształceniem liniowym, tradycyjnie nawias się pomija. Za to programiści prawie zawsze piszą nawiasy: cos(x). Są języki programowania, w których pisze się (cos x) lub x cos.
31 mar 22:18