Rozwiąż równianie
Marcin: (12)x+1*21x+1=√2x
31 mar 21:12
wredulus_pospolitus:
√2x = 2
x/2
2
a * 2
b = 2
a+b
2
a = 2
b ⇔ a = b
skorzystaj z powyższych do rozwiązania swojego równania
31 mar 21:15
Marcin: Wychodzi mi 0 = 0, dobrze? Bo już sam głupieje.
31 mar 21:21
wredulus_pospolitus:
jakim cudem

pokaż obliczenia
31 mar 21:22
Marcin:
2−(x+1) * 21x+1 = 2x2
2−(x+1)+1x+1 = 2x2
2−x−1+1x+1 = 2x2
2−x+1x = 2x2
−x+1x = x2
−x+1x−x2=0
31 mar 21:44
wredulus_pospolitus:
3x
2 = 2
x =

PS. Na samym początku zadania powinno być założenie: x≠0
31 mar 22:08