matura
Guest : 1)Dla jakich wartości parametru p równanie llx−1l−2l=2p−3 ma dokładnie dwa
rozwiązania ?
p=1,5 ? Tak chyba powinno być, ale wydaje się to za łatwe nie wiem czy nie ma tu haczyka
2) Suma odwrotności pewnych trzech różnych liczb naturalnych jest liczbą całkowitą.
Jakie to liczby ?
Sprowadziłem do wspólnego mianownika i nie wiem co dalej
3) Uzasadnij, że do wykresu funkcji f(x)=3/5*x+5/3 nie należy żaden punkt o obu
współrzędnych całkowitych (tzw. punkt kratowy).
31 mar 21:02
wredulus_pospolitus:
na czerwono masz f(x) = | |x−1| − 2|
Jak widzisz dla 2p−3 > 2 także będą tylko dwa rozwiązania
31 mar 21:05
wredulus_pospolitus:
3)
| | 9x+25 | |
i aby obie liczby były całkowite (czyli zarówno 'x' jak i |
| ) to x musi być całkowite |
| | 15 | |
oraz 9x+25 musi być podzielne przez 15 (czyli przez 3 i przez 5)
9x ZAWSZE BĘDZIE PODZIELNE przez 3, a 25 nigdy ... więc 9x + 25 nigdy nie będzie podzielne
przez 3
wniosek ...
31 mar 21:10
Guest : Nigdy obie współrzędne nie będą całkowite
31 mar 21:15
wredulus_pospolitus:
co do (2)
zauważ, że ... jeżeli najmniejszą z tych liczb naturalnych będzie 3 ... to suma odwrotności NIE
DA Ci liczby naturalnej, bo:
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| = 0.(3) + 0.25 + 0.2 < 0.85 < 1 |
| 3 | | 4 | | 5 | |
jeżeli najmniejszą byłaby 2 ... to druga w kolejności musi być 3 ... bo inaczej:
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| = 0.95 < 1 |
| 2 | | 4 | | 5 | |
więc masz:
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| = 1 <−−− wyznacz 'x' |
| 2 | | 3 | | x | |
uwaga ...
a co by było gdyby najmniejszą liczbą była 1 ... wtedy niestety jakie byśmy nie dobrali dwie
następne liczby naturalne to:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
1 < |
| + |
| + |
| ≤ 1 + |
| + |
| < 2 |
| | 1 | | x | | y | | 2 | | 3 | |
dlatego tylko to wcześniejsze równanie ma szansę spełniać warunki zadania
31 mar 21:21
Guest : Dzięki wielkie
31 mar 21:23