Proooszę o zrozumiałe wytłumaczenie nie używając matematycznych wyrażen
Dawiddddd: jak zmieniamy wzór funkcji po przesunięciu o wektor?
31 mar 20:51
Eta:

+

=

( bez wzorów matematycznych
31 mar 20:53
Dawiddddd: niewiele mi to mówi
31 mar 20:54
Adamm:
Funkcji nie przesuwamy o wektor, przesuwamy jej wykres
31 mar 20:55
ABC:
Dawid zastanowiłeś się czy można tłumaczyć matematykę nie używając matematycznych wyrażeń?
31 mar 20:56
Eta:
→
u=[p,q]
g(x)=f(x−p)+q
31 mar 20:57
31 mar 20:58
Dawiddddd: Eta ja znam ten wzór, ale zupełnie go nie rozumiem
31 mar 20:58
31 mar 20:59
wredulus_pospolitus:
masz tam nawet przykłady
31 mar 20:59
Adamm:
zbiór
{(x, f(x)): x∊Df }
czyli pary liczb, takie że
na pierwszej współrzędnej mają jakąś dowolną liczbę z dziedziny naszej funkcji
a na drugiej współrzędnej mają wartość naszej funkcji jeśli podstawić za nią
liczbę z pierwszej współrzędnej
nazywamy wykresem funkcji f
innymi słowy to są punkty które rysujemy sobie np. na płaszczyźnie
wykresem prostej y = x jest np. zbiór {(x, x): x∊R}
Teraz my chcemy ten wykres przesunąć o jakiś wektor [p, q], i sprawdzić czy
wtedy to też jest wykres jakieś funkcji, a jeśli tak, to jakiej?
będzie to wtedy zbiór {(x+p, f(x)+q): x∊Df}
innymi słowy, {(x, f(x−p)+q): x∊Df+p}
przy czym Df+p to po prostu oznaczenie na zbiór {x+p : x∊Df}
mam nadzieję że pomogłem jak się dało
31 mar 21:27
Adamm:
No i oczywiście to jest wykres funkcji f(x−p)+q określonej na zbiorze Df+p
31 mar 21:28