Zadanie
Ola: Rozwiąż trójkąt prostokątny mając dane: długość przyprostokątnej b= 4 i tg alfa =0.4663
31 mar 19:47
ABC:
można używać tylko tw.Pitagorasa i tablic funkcji tryg.?
31 mar 19:52
Ola: Chyba tak

naprawdę nie wiem jak się za to zabrać
31 mar 19:55
ABC:
z tablic masz że α=25 stopni
czyli β=90−25=65 stopni i kąty masz już wszystkie (trzeci jest prosty)
a c można z Pitagorasa, albo znając kąty przez funkcje sinus czy cosinus odczytane z tablic
31 mar 19:59
Eta:
tgα=0,4663 ⇒ α=25
o ( odczytane z tablic
to β= 90
o−α=....
| | a | |
tgα= |
| ⇒ a= b*tgα=....... |
| | b | |
| | b | | b | | 4 | |
cosα= |
| ⇒ c= |
| = |
| =.... |
| | c | | cosα | | cos25o | |
cos25
o −−− odczytaj z tablic
31 mar 20:00
Ola: Dziękuję bardzo
31 mar 20:07
Eta:
31 mar 20:08