Proszę pomóżcie.
Nika: Dany jest trapez równoramienny,w którym ramię i krótsza podstawą mają po 12 cm. Cosinus kąta
zawartego między wysokością a ramieniem trapezu wynosi 0.6. oblicz pole i obwód tego trapezu.
31 mar 19:43
Eta:
| | 6 | |
cosα=0,6 = |
| to 12=10 k ⇒ k=1,2 |
| | 10 | |
to h=6k=.......... i |AB|=18k+12=...........
dokończ.......
31 mar 20:18
Ola: Mogę prosić o dokończenie? Będę mega wdzięczna
31 mar 20:19
Eta:
Poprawiam :
|AB|=16k+12
31 mar 20:20
Eta:
Nie żartuj

Podstaw za k=1,2 i oblicz h=.... i |AB|=....
Obwód L: 4*12+16k=.....
31 mar 20:21
Ola: nie żartuje

mam jeszcze całe 2 strony zadań do zrobienia
31 mar 20:24
ABC:
ale jeśli nie potrafisz samodzielnie od tego miejsca dokończyć, to nie wiem czy ma sens
robienie jeszcze dwóch stron zadań
31 mar 20:30