Rozwiąż równanie
Hiera: Rozwiąż równanie:
2cos22x+3cos2x−2=0
Nie wiem od czego zacząć
31 mar 19:43
ABC:
od niewiadomej pomocniczej możesz i określenia zakresu jej zmienności
31 mar 19:48
Eta:
Równanie w postaci iloczynowej
(cos(2x)+2)(2cos(2x)−1)=0
dokończ .........
31 mar 19:54
Hiera: Ale skąd to się wzięło?
31 mar 20:01
mat: najłatwiej dla ciebie będzie tak:
cos2x=t
2t2+3t−2=0, stąd policz t (delta itd..) i wróć do podstawienia
31 mar 20:02
Eta:
Wymnóż i ...... zobaczysz,że tak jest
Wzięło się z wieloletniego "treningu"
31 mar 20:02
ABC:
wszystko jest trudne zanim stanie się nudne
31 mar 20:03
Eta:
Bez
delty życie jest smutne
31 mar 20:03
Leszek: Np. 2y2 + 3y − 2 = 0 ⇔ (y+2)(2y−1)= 0
31 mar 20:04
Eta:
2♥
2+3♥−2=0 ⇔(♥+2)(2♥−1)=0
31 mar 20:06
Hiera: No tak, wiem, że z wymnażania tak wychodzi, ale nie rozumiem tego sposobu z delty? t1=−2
t2=12 i co dalej?
31 mar 20:37
Mariusz:
Nie ma jak wzory skróconego mnożenia
Przydają się do rozkładania wielomianów co najwyżej czwartego stopnia
a także niektórych wielomianów stopnia większego niż cztery
31 mar 20:45