algebra
ola: Poproszę o pomoc jak to rozwiać, ale rownaniem
Ola i Kasia Maja razem 28 lat.Ola ma obecnie tyle lat ile ile Kasia miala wtedy gdy Ola miała
dwa razy mniej lat niż Kasia ma teraz.Ile lat ma każdą z dziewcząt?
31 mar 18:30
31 mar 19:20
Bleee:
Ola + Kasia + Maja = 28
Ola = Kasia − x
2*(Ola − x) = Kasia
31 mar 19:22
ABC:
A− obecna ilość lat Aleksandry
K −obecna ilość lat Katarzyny
A+K=28 , stąd K=28−A
x lat temu Aleksandra miała A−x lat ,a ma to być dwa razy mniej niż Katarzyna ma teraz czyli
| | 3 | |
2(A−x)=28−A 2A−2x=28−A 3A−28=2x , |
| A−14=x |
| | 2 | |
| | 3 | | 5 | |
Katarzyna miała wtedy 28−A−x czyli 28−A− |
| A−14=42− |
| A |
| | 2 | | 2 | |
31 mar 19:22
Bleee:
Hahaha... Nie ma Majki
31 mar 19:23
ABC: ale jest to tyle co Aleksandra ma obecnie czyli
| | 5 | | 7 | |
42− |
| A=A , 42= |
| A 12=A , 16=K |
| | 2 | | 2 | |
zmieniłem Olę na Aleksandrę żeby skrót nie był do zera podobny
31 mar 19:24
ABC: Kurdę nie zauważyłem Majki faktycznie
31 mar 19:25
ABC:
19:22 ostatnia linijka +14 zamiast −14 ale wynik dobry
31 mar 19:30
31 mar 19:41
ABC:
i tego przykładu użyję w dyskusji że język polski też jest ważny w matematyce
31 mar 19:44
ola: Szanowni Państwo dziękuję za "pomoc" a zwłaszcza UWAŻNE CZYTANIE ZE ZROZUMIENIEM.Nie jestem
matematykiem pomagam dziecku klasa 7 szkoły podstawowej w pracy domowej.Osobiscie rozwiązałam
sobie zadanie UKŁADEM równań,ktorego w programie niestety 7 klasy nie ma.Po drugie w poleceniu
jest napisane rozwiąż za pomocą równania o co z naiwnością Państwa poprosiłam.
Raz jeszcze serdecznie dziękuję za "okazaną pomoc i zrozumienie" Jesteście "mili" aż do bólu.
31 mar 22:08
wredulus_pospolitus:
ABC ... ja się w sumie śmiałem sam do siebie
31 mar 22:10