Współrzędne punktu przecięcia
xyz: Styczna do paraboli o równaniu y= √3x2 − 1 w punkcie P przecina prostą o równaniu
x−y√3 +3=0 pod kątem π/3 . Oblicz współrzędne punktu P
31 mar 17:50
iteRacj@: Gdyby ktoś miał chęć rozwiązać, to pod tym nickiem
388344 jest czytelniejszy zapis.
31 mar 18:23
Eta:
P(x
o,y
o)
| | 1 | | 3 | | 1 | |
k: y= |
| x+ |
| wsp. kierunkowy a1= |
| |
| | √3 | | √3 | | √3 | |
a
2=f
'(x
o) −−− wsp. kier, stycznej
a
2= 2
√3x
o
Φ=π/3 to tgΦ=
√3
| | |a2−a1| | |
kąt między prostymi : tgΦ= |
| |
| | |1+a2*a1| | |
| | 1 | |
to |2√3xo− |
| |=√3*|2xo+1| /*√3 dla łatwości zapisów xo=x |
| | √3 | |
|6x−1|=3|2x+1|
dokończ..................
x
o=..... lub x
o=....
P(....,...) lub P(.....,....)
31 mar 19:51