Elektronika
G0ku: Do akumulatora o napięciu 12 V i pojemności 25 Ah podłączone zostały szeregowo
dwie żarówki o mocy 60 W każda. Ile czasu będą świeciły się żarówki do momentu całkowitego
rozładowania
akumulatora?
Policzyłem prawie identyczne zadanie dla podłączenia równoległego, ale w połączeniu szeregowym
wychodzi mi zły wynik.
Według mnie t=1,5h, a w odpowiedzi podane mam 10h..
31 mar 17:02
ABC:
a te 10h to nie przy równoległym przypadkiem?
31 mar 17:12
G0ku: Przy równoległym 2,5h, szeregowo 10h.
31 mar 17:16
ABC:
a ja bym powiedział że odwrotnie, ale elektrotechniką na poważniej zajmowałem się ostatni raz
25 lat temu... mimo to przy szeregowym opór będzie większy to pamiętam
31 mar 17:19
ABC:
dobra rozpiszmy to bierzemy jedną żarówkę, ma parametry 12 V/ 60 W tak to rozumiem, czyli
pobiera prąd
60/12 = 5A , czyli ma opór 12/5=2.4 Ω
łączymy dwie żarówki szeregowo to opór układu 4.8 Ω
| | U | |
to prąd płynący I= |
| =12/4.8=2.5 A |
| | R | |
faktycznie 10 godzin przy szeregowym , miałeś rację
31 mar 17:27