wielomiany
a47: Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian P(x) = x3−x2+5x−5 jest równa 2x2+5x+3.
Wskaż resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian V(x)=x2+5
31 mar 15:14
ABC:
P(x)=(x
2+5)(x−1)
| W(x) | | 2x2+5x+3 | |
| =Q(x)+ |
| |
| (x2+5)(x−1) | | (x2+5)(x−1) | |
pomnożyć stronami przez (x−1)
dokończ
31 mar 16:41
jc:
W=(x2+5)(x−1) + (2x2+5x+3)
Reszta z dzielenia W przez (x2+5) jest taka sama, jak reszta z dzielenia 2x2+5x+3
przez x2+5, czyli 5x−7.
31 mar 16:49
ABC:
jc pierwsza linijka nieprawdziwa, ale wniosek i wynik poprawny
31 mar 16:56
jc: W=K(x2+5)(x−1) + (2x2+5x+3)
31 mar 16:59