układ równań metodą macierzy
john: Witam mam taki układ równań:
2x + xy + 2y = −13
x − 2xy + y = 46
rozwiązałem to standardowo przekształcając na:
−2(2x + xy + 2y) + 20 = x − 2xy + y
i wyszła mi para x = −3, y = 7 lub na odwrót, wynik jest dobry.
Interesuje mnie czy taki układ można rozwiązań metodą macierzy odwrotnej? Czy to tylko w
przypadku gdy przy każdym współczynniku mamy jedną niewiadomą?
A jeśli można to prosiłbym o rozwiązanie.
.dzięki
31 mar 14:10
Leszek: Mnozymy pierwsze rownanie przez 2 i dodaj do drugiego i otrzymasz :
x+y = 4 ⇒y = 4 − x , podstaw do ktoregos ( np do drugiego )
x − 2x(x − 4) + x − 4 = 46 ⇒ x = .........
31 mar 15:52
jc:
x+y=4
xy=−21
x=7, y=−3 lub odwrotnie
31 mar 16:18