Granica ciągu
ttt: Wykres funkcji f (x) = (2x−1)/(3−5x) przesunięto o wektor [− 3,2] i otrzymano wykres funkcji
y = g(x) . Oblicz granicę lim x−>−∞ 1/g(x)
31 mar 13:38
wredulus_pospolitus:
Metoda I:
| | 2x−1 | | 1−2x | | 2 | 2/5 − 5x | |
f(x) = |
| = − |
| = − |
|
| = |
| | 3−5x | | 3−5x | | 5 | 3−5x | |
| | 2 | 3 − 5x −13/5 | | 2 | | 2 | | 13 | | 1 | |
= − |
|
| = − |
| + |
| * |
| * |
| = |
| | 5 | 3−5x | | 5 | | 5 | | 5 | | 3−5x | |
i teraz przesuwasz o wektor
Metoda II:
| | 2x−1 | |
f(x) = |
| i przesuwasz o wektor [−3,2] otrzymując: |
| | 3−5x | |
| | 2(x−(−3)) − 1 | | 2(x+3) − 1 | |
g(x) = |
| + 2 = |
| + 2 = |
| | 3 − 5(x − (−3)) | | 3 − 5(x+3) | |
...
'dwójkę do ułamka' i liczysz granicę
31 mar 14:03
wredulus_pospolitus:
proponuję wybranie metody II, bo jest szybsza i łatwiej nie popełnić błędu (szczerze − nie mam
100% pewności że w pierwszej metodzie nie walnąłem się przy ułamkach, bo robiłem to w pamięci
i nie sprawdzałem wyniku)
31 mar 14:05