Ciąg sześcianów
Jola14: Dany jest nieskończony ciąg sześcianów (Sn) określony dla n ≥ 1 . Krawędź pierwszego z nich
jest równa a1 = a . Krawędź drugiego z tych sześcianów ma długość a2 równą różnicy długości
przekątnej i przekątnej ściany pierwszego sześcianu. Analogicznie, trzeci sześcian ma krawędź
a3 o długości równej różnicy długości przekątnej i przekątnej ściany drugiego sześcianu, itd.
Oblicz sumę pól powierzchni wszystkich sześcianów tworzących ciąg (Sn) .
31 mar 12:04
Pytający:
a
1=a
a
n=a
n−1√3−a
n−1√2=a
n−1(
√3−
√2), n>1
⇒
a
n=a(
√3−
√2)
n−1
(b
n) // ciąg pól powierzchni sześcianów tworzących ciąg (S
n)
b
n=6(a
n)
2=6a
2((
√3−
√2)
2)
n−1
Czyli suma pól powierzchni wszystkich sześcianów tworzących ciąg (S
n) = suma szeregu
geometrycznego:
| | 6a2 | |
∑n=1∞(bn)=∑n=1∞(6a2((√3−√2)2)n−1)= |
| |
| | 1−(√3−√2)2 | |
31 mar 14:21