Postać trygonometryczna liczby zespolonej z nie wygodnym kątem
polo: Witam
Mam do zapisania liczbę z=−2+3i w postaci trygonometrycznej
Liczę jej moduł: |z|=
√13
Czyli mamy do czynienia z ćwiartką II
| | −3 | | 3 | |
φ=π−arctg( |
| )=π+arctg( |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 3 | |
z=√13[cos(π+arctg( |
| ))+isin(π+arctg( |
| ))]= |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 3 | |
=√13[−cos(arctg( |
| ))−isin(arctg |
| ))]= |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 3 | |
=−√13(cos(arctg |
| )+isin(arctg |
| )) |
| | 2 | | 2 | |
Czy dobrze wyznaczyłem postać trygonometryczna?
31 mar 11:44
polo: Tak patrzę na moje rozwiązanie i wydaje mi się że popełniłem błąd przy wyznaczaniu φ.
| | −3 | | 3 | |
Powinno być chyba φ=π+arctg( |
| )=π−arctg( |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
31 mar 11:52
polo: Bump
Proszę o sprawdzenie
31 mar 13:37
Pytający:
Jeśli masz na początku −
√13, to na pewno nie jest to postać trygonometryczna, przecież moduł
nie może być ujemny...

Skoro druga ćwiartka, to możesz po prostu skorzystać z arcusa cosinusa:
| | −2 | | −3 | |
φ=arccos(cos(φ))=arccos( |
| ) // =π+arctg( |
| ) |
| | √13 | | 2 | |
| | −2 | | −2 | |
z=√13(cos(arccos( |
| ))+i*sin(arccos( |
| ))) |
| | √13 | | √13 | |
31 mar 14:15
jc: Lepiej chyba napisać φ = π − arctg(3/2).
Przynajmniej wiadomo, jak liczyć.
A jak policzysz arccos?
31 mar 16:25
Pytający:
Pytasz o liczenie przybliżenia? Wtedy może i lepiej z arcusa tangensa (chociażby ze względu na
brak pierwiastka)... ale chyba nikt tu nie liczy przybliżenia?
Natomiast arccos(−2/
√13) = π−arctg(3/2) to ta sama dokładna wartość, więc napisanie
którejkolwiek z nich jest równie dobre.
A odpowiadając na pytanie: jeśli potrzebowałbym przybliżenia, to wklepałbym zapytanie do
odpowiedniego programu. Liczenie tego osobiście nie jest mi potrzebne.
31 mar 17:40
jc: Tak, chodziło o liczby.
31 mar 17:52