trojkat rownoboczny
6latek: Udowodnij ze trojkat nie jest rownoboczny wtedy i tylko wtedy gdy jden z kątow zewnwtrznych
tego trojkata jest wiekszy od 120o
W trojkacie rownobocznycznym miary kataow wewnetrznych wynosza po 60 o
Kąt zewnwtrzny jest rowny sumie katow wewnetrzych do niego nieprzyleglych
Kazdy z kątow zewnetrznych trojkata rownobocznego bedzie mial miare 120o
31 mar 11:38
astrolog: Implikacja "w prawo".
Przypuscmy, ze kazdy z katow zewnetrznych ma miare nie wieksza niz 120 stopni. Pokazemy, ze
trojkat jest rownoboczny (prawo kontrapozycji). Niech α, β, γ beda katami tego trojkata. Wtedy
α + β < 120 stopni, β + γ < 120 stopni i γ + α < 120 stopni. Zatem 2α + 2β + 2γ < 360 stopni.
co jest rownowazne α + β + γ < 180 stopni. Rownosc w ostatniej nierownosci zachodzi wtedy i
tylko wtedy, gdy zachodzi w tych trzech od ktorych wychodzilismy na samym poczatku, czyli
wtedy, gdy α = β = γ = 60 stopni. A skoro wiemy, ze rownosc zachodzi (suma miar katow w
trojkacie wynosi 180 stopni, to α = β = γ = 60 stopni. Zatem trojkat jest rownoboczny.
Implikacja "w lewo".
Skoro jeden z katow zewnetrznych danego trojkata ma miare wieksza od 120 stopni, to kat do
niego przylegly bedacy zarazem katem wewnetrznym danego trojkata ma miare mniejsza od 60
stopni, z czego wynika fakt, ze trojkat nie moze byc rownoboczny.
12 kwi 12:10
Jerzy:
Cześć

Jeśli jeden z katów zewnętrznych ma miarę wiekszą od 120, to kąt przyległy ( kat trójkata )
jest mniejszy od 60 , a więc trójkąt nie może być równoboczny,
12 kwi 12:13
Jerzy:
A tak swoją drogą, to twierdzenie nie jest prawdziwe
12 kwi 12:17