Dowod
6latek: Udowodnij ze w trojkacie nierownobocznym istnieje kat <60o i kat > 60o
W trojkacie rownobocznym wszystkie kąty sa rowne i wynosza po 60o
Jesli trojkat jest nierownoboczny oznacza to ze ma miare inna niz 60o
Jesli bedzie kat >60o to pozostale kąty beda mialy miare <niz 120o
Oznacza to ze jeden z kątow bedzie mial miare <60o
Moze tak byc?
31 mar 11:01
PW: Fragment
Załóżmy, że kąty nie są przystające i niech γ będzie kątem o największej mierze. Wówczas
przy czym obie liczby δ i ε nie są jednocześnie zerami.
Suma miar kątów trójkąta jest równa 180°, a więc
| | ⎧ | α + β + α + δ = 180° | |
| | ⎩ | α + β + β + ε = 180° |
|
3α + 3β + (γ + ε)= 360°
3(α + β) < 360°
α + β < 120°
Wniosek: Miara kąta γ jest większa niż 60°.
31 mar 11:40
6latek: Dzien dobry
PW 
Dziekuje
31 mar 11:48
PW: Cześć. Nie traktuj tego jako najlepszy pomysł (wymyśliłem to na poczekaniu).

Swoją drogą podziwiam Twój upór w zgłębianiu podstaw; myślę, że dziś tak już nie uczą, bardziej
ufając intuicji niż ścisłemu wywodowi.
31 mar 12:06