procenty
Irek: Wiadomo, że skoszona trawa zawiera 23 wody. Siano, które jest przechowywane w stodole,
zawiera jedynie 20% wody. Ile kg siana można otrzymać z 1200 kg trawy?
30 mar 22:03
Robert: Co wiemy o sianie?
Odnośnie siana wiemy tylko 2 rzeczy:
Cześć roślinna waży 400 kg
Woda stanowi 20% wagi siana
Procent części roślinnej w sianie:
Skoro woda stanowi 20% wagi siana, to część roślinna stanowi 80% wagi siana. Mamy więc, że waga
części roślinnej (400kg) stanowi 80% wagi siana.
Waga siana (*)
Wagę siana możemy teraz obliczyć z równania, gdzie x − waga siana:
Równanie obliczające wagi siana: 0,8*x = 400kg
Równanie obliczające wagi siana: (4/5)*x = 400kg |:(4/5)
Waga siana: x = 400kg * (5/4)
Ostateczna waga siana: x = 500kg
Odpowiedź: Z 1200 kilogramów skoszonej trawy otrzymamy 500 kilogramów siana.
30 mar 22:27
Irek: Ogromne dzięki
30 mar 22:28