Parametry m, dla których dziedzina funkcji należy do R+ i nie jest zb. pustym
Dawid: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których dziedzina funkcji f(x) = log2 [(m+2)x2
+ (m+5)x − 1] nie jest zbiorem pustym i zawiera sie w zbiorze liczb rzeczywistych dodatnich
Bardzo proszę o wytłumaczenie mi gdzie jest błąd w moim rozumowaniu.
A więc tak... skoro proszą o liczby rzeczywiste dodatnie założyłem, że...
(m+2)x2 + (m+5)x − 1 ≥ 1 (żeby logarytm też był końcowo dodatni)
Kolejno:
1. Δ<0 dla (m+2)x2 + (m+5)x − 2
2. a > 0, czyli (m+2)>0
Żeby wartości zawsze były nad osią odciętych, sprawiając, że dla każdego x'a wartość będzie
dodatnia i logarytm też da wartość dodatnią
Patrząc na odwrót książki popełniłem masę błędów...
Pan Kiełbasa najpierw sprawdził, że jeśli a = 0 to czy dziedziną funkcji będzie przedział
dodatni.
Potem zrobił założenia:
m+2<0
Δ>0
x1 * x2 ≥ 0
x1 + x2 > 0
i uzyskał m∊(−3;−2)
Czy ktoś mógłby mi czysto teoretycznie objaśnić to zadanie? Bardzo dziękuje
30 mar 21:52
a7: założenia które zrobił Pan Kiełbasa chyba wynikają z tego, że parabola ta musi być poniżej osi
OX
a pierwsza operacja sprawdzenia dla m=2 była potrzebna bo potem się bierze część wspólną
wyników
30 mar 22:07
a7: żle
30 mar 22:08
a7: inaczej: pan Kiełbasa stwierdził ,że parabola musi być skierowana do dołu, oraz bo prawej
stronie osi OY, żeby spełnić warunki zadania czyli żeby dziedzina była nie pusta i dodatnia
30 mar 22:11
wredulus_pospolitus:
1) skoro mamy mieć zbiór ZAWIERAJĄCY się w zbiorze liczb rzeczywistych dodatnich, to znaczy, że
NIE MOŻE być g(x) > 0 dla żadnego x≤0 (g(x) −−− wyrażenie logarytmowane)
2) tak więc (m+2) < 0 (czyli ramiona 'do dołu') albo (m+2) = 0 i (m+5) > 0 (wtedy masz prostą
rosnącą)
to MUSI BYĆ SPEŁNIONE
3) aby spełnione było, że żadna liczba ujemna nie należy do dziedziny, to g(0) < 0 (a miejsca
zerowe > 0 )
4) jeżeli m+2 = 0 ... to m = −2 więc mamy g(x) = 3x − 1 ; g(0) < −1 < 0 ... więc dla prostej
spełnione
5) jeżeli m+2 < 0 ... to musi zachodzić x1 + x2 > 0 (aby to nie były dwa ujemne pierwiastki)
i albo g(0) < 0 albo x1*x2 ≥ 0 (wtedy w połączeniu z pierwszym warunkiem dostajemy pewność,
że żaden pierwiastek nie jest ujemny)
30 mar 22:12
Dawid: A w jakim przypadku dziedzina byłaby zbiorem pustym?
Nie wiem jak traktować część polecenia "dziedzina funkcji nie jest zbiorem pustym"
30 mar 22:19
Dawid: Zbiór pusty występowałby gdyby parabola w pełni znajdowała się pod osią odciętych mając przy
tym ramiona "w dół"?
30 mar 22:24
Dawid: Dziękuje, wyszło − przy okazji pomyliłem się przepisując, bo wynik to m∊(−3, −2> (przedział
prawostronnie zamknięty)
30 mar 22:41
wredulus_pospolitus:
dziedzina będzie zbiorem pustym jeżeli:
(m+2) < 0 (ramiona skierowane do dołu)
Δ ≤ 0 ( g(x) nie przyjmuje wartości dodatnich)
31 mar 09:54