.
mod: W przestrzeni wektorowej ℤ
37 rozwiąż równanie:
5x=[5,2,6]
Jak to rozwiązać?
30 mar 19:22
mod: .
30 mar 19:33
mod: .
30 mar 19:47
Adamm:
5x1 = 5 ⇒ x1 = 1
5x2 = 2 ⇒ x2 = 6
5x3 = 6 ⇒ x3 = 4
x = [1, 6, 4]
30 mar 19:49
mod: Skąd się to bierze?
30 mar 19:51
Adamm:
Wystarczy zgadnąć.
x1∊{0, 1, 2, 3, 4, 5, 6}
to jedynie 7 liczb
30 mar 19:53
mod: Nadal nie rozumiem
30 mar 19:59
mod: A 4x=[6,1,3]?
30 mar 20:13
mod: .
30 mar 21:02
Maciej:
Zrob jak Adamm napisał (podstawić)
4x1 = 6
jeżeli x1 = 1 wtedy 4x1 = 4*1 = 4, 4 mod 7 = 4 czyli ≠ 6 czyli to nie to
to moze x1 = 2, wtedy 4x1 = 8, wtedy 8 mod 7 = 1 ≠ 6 czyli to nie to
x1 = 3 to 4x1 = 12,czyli odpada itd...
Albo inaczej:
4x = 7k + 6 , k∊Cakowitych
zatem
| | 7k+6 | |
x = |
| i podstawiamy po kolei k... żeby znaleźć liczbę całkowitą |
| | 4 | |
dla k=0 mamy 6/4 odpada, k=1 mamy 13/4 odpada
k=2 mamy 20/4 =5 pasuje
czyli x1 = 5
30 mar 21:12
Mila:
4x1=6 w Z7
Wyznaczasz odwrotną do 4 w Z7 ( metoda prób)
odwrotna:
4*1≡74
4*2≡8=7*1+1 ⇔4−1≡72
4x1=6 /*2
1x1=12≡7*1+5=75
x1=5
4x2=1 /*2
x2=2
4x3=3 /*2
x3=6
[5,2,6]
30 mar 21:12
mod: Dziękuję bardzo, teraz rozumiem
30 mar 21:21