matematykaszkolna.pl
Funkcja dwóch zmiennych - najwieksze, najmniejsze wartosci i ekstrema polo: Witam, piszę tutaj na forum z prośbą o sprawdzenie dwóch zadanek dotyczących funkcji dwóch zmiennych. Zadanie 1. Wyznacz ekstrema lokalne i punkty siodłowe funkcji f(x,y)=x3+y3−3xy f'x=3x2−3y f'y=3y2−3x Tworząc układ równań i przyrównując do zera otrzymuje dwa punkty podejrzane o istnienie ekstremum P1(0,0) i P2(1,1) Liczę pochodne wyższego rzędu:
δ2f 

=6x
δx2 
δ2f 

=6y
δy2 
δ2f δ2f 

=

=−3
δxδy δyδx 
Tworzę macierz wyznaczników, liczę wyznacznik macierzy W(P1)=−9 czyli brak ekstremum, mamy do czynienia z punktem siodłowym, W(P2)=−8 czyli brak ekstremum, mamy do czynienia z punktem siodłowym. Odpowiedź: Nasza funkcja nie ma ekstremów lokalnych, posiada dwa punkty siodłowe P1 i P2 Zadanie 2 Wyznacz wartosc najwieksza i najmniejsza funkcji f(x,y)=x2+2xy−4x+8y w prostokacie ograniczonym prostymi x=0, y=0, x=1, y=2. Tworzę rysunek naszej "dziedziny", odczytuję 4 punkty (wierzchołki naszego prostokąta) w których może być nasza poszukiwana wartość P0(0,0) P1(1,0) P2(1,2) P3(0,2) Szukam punktów stacjonarnych licząc pochodne pierwszych rzędów i przyrównując je do zera otrzymuje punkt P4(−4,6) który nie należy do naszego obszaru. Teraz zbadam boki naszego prostokąta (bez punktów końcowych) Badam lewy bok naszego prostokąta i otrzymuję, że na nim nie wartości najmniejszej ani największej. Badam dolny bok i otrzymuję P5(2,0) który nie należy do naszego boku. Badam prawy bok i otrzymuję, że nie ma na nim wartości najmniejszej ani największej. Badam górny bok i otrzymuję P6(0,2) który nie należ do naszego boku. Czyli zostały mi sprawdzenie wartości we wierzchołkach naszej figury. f(P0)=f(0,0)=0 f(P1)=f(1,0)=−3 f(P2)=f(1,2)=17 f(P3)=f(0,2)=16 Czyli nasze maksimum globalne ma wartość 17, natomiast minimum globalne przyjmuje wartość −3.
30 mar 18:59
jc: (1) Dla x=y=1 wyznacznik = 6*6−3*3 > 0. W tym punkcie masz minimum lokalne.
30 mar 19:15
jc: (2) Nie podstawiałem liczb, ale wydaje się, że masz dobrze.
30 mar 19:18
polo: @jc Racja, spojrzałem na to że x=y=1 i takie wartości wstawiłem do wyznacznika zapominając że przeciez mialem w macierzy 6x i 6y
30 mar 19:45