oblicz prawdopodobieństwo tego ze w czteroosobowej rodzinie
fox: oblicz prawdopodobieństwo tego ze w czteroosobowej rodzinie
a) co najmniej 2 osoby urodziły się w tym samym miesiącu
Przeglądając forum doszedłem do rozwiązania że aby rozwiązać ten punkt trzeba
obliczyć najpierw zdarzenie przeciwne A'=każdy urodził sie w innym miesiącu.
Wyjaśniłby mi ktoś dlaczego nie mogę tego obliczyć bez A', w taki sposób że A=1*1*12*12?
30 mar 17:59
wredulus_pospolitus:
a) a jaka jest szansa na to, że dzieci są bliźniętami

Ale piszesz, że:
|A| = 1*1*12*12
czy |A
'| = 1*1*12*12

I tak i tak wartość którą podajesz jest zbyt niska (jeżeli |Ω| = 12
4)
30 mar 18:18
fox: według rozwiązania |A| = 1−|A'| = 1−(12*11*10*9)
Mnie własnie zastanawia dlaczego nie da się tego zrobić wprost bez liczenia zdarzenia
przeciwnego, zakładając że zdarzenie |A|=1*1*12*12, przecież taka postać brzmi nawet logicznie,
dwoje urodziło się w tym samym miesiącu (1*1) a inni dwaj mogli się urodzić w którymkolwiek
(12*12)
Może tu chodzi o to że członkowie rodziny są rozróżniani, więc postać 1*1*12*12 implikuje że
tylko
dwie konkretne osoby urodziły się w tym samym miesiącu?
31 mar 15:23