matematykaszkolna.pl
oblicz prawdopodobieństwo tego ze w czteroosobowej rodzinie fox: oblicz prawdopodobieństwo tego ze w czteroosobowej rodzinie a) co najmniej 2 osoby urodziły się w tym samym miesiącu Przeglądając forum doszedłem do rozwiązania że aby rozwiązać ten punkt trzeba obliczyć najpierw zdarzenie przeciwne A'=każdy urodził sie w innym miesiącu. Wyjaśniłby mi ktoś dlaczego nie mogę tego obliczyć bez A', w taki sposób że A=1*1*12*12?
30 mar 17:59
wredulus_pospolitus: a) a jaka jest szansa na to, że dzieci są bliźniętami Ale piszesz, że: |A| = 1*1*12*12 czy |A'| = 1*1*12*12 I tak i tak wartość którą podajesz jest zbyt niska (jeżeli |Ω| = 124)
30 mar 18:18
fox: według rozwiązania |A| = 1−|A'| = 1−(12*11*10*9) Mnie własnie zastanawia dlaczego nie da się tego zrobić wprost bez liczenia zdarzenia przeciwnego, zakładając że zdarzenie |A|=1*1*12*12, przecież taka postać brzmi nawet logicznie, dwoje urodziło się w tym samym miesiącu (1*1) a inni dwaj mogli się urodzić w którymkolwiek (12*12) Może tu chodzi o to że członkowie rodziny są rozróżniani, więc postać 1*1*12*12 implikuje że tylko dwie konkretne osoby urodziły się w tym samym miesiącu?
31 mar 15:23