Dany jest trapez ABCD. Oblicz BE.
Marcin:

Dany jest trapez ABCD
AB=8cm
BC=6cm
α=57
o
Oblicz BE.
Dodam, że wynik powinien wyjść 6.79cm, ale jak to policzyć.
30 mar 16:42
janek191:
Czy BE jest prostopadły do AD ?
30 mar 16:48
Marcin: Własnie nie i tu mam problem
30 mar 16:53
iteRacj@: Czy <DCB jest prosty?
30 mar 17:00
iteRacj@: A w jaki sposób został wyznaczony pkt E?
30 mar 17:01
Marcin: Tak tam jest kąt prosty
30 mar 17:01
iteRacj@: Ale chyba E nie jest dowolnym punktem
30 mar 17:03
Marcin: pkt nie został wyznaczony przezemnie on jest tak narysowany w zadaniu
30 mar 17:06
Jerzy:
Treść jest bez sensu.
30 mar 17:06
Marcin: Zapomniałem dodac ze BE dzieli go na pół
30 mar 17:23
Jerzy:
To pisz tak od razu,a nie wypisuj bzdur !
30 mar 17:26
Mila:

1) h=3
| | 3 | | 3 | |
tg57o= |
| ⇔1.54≈ |
| |
| | |AF| | | |AF| | |
|AF|≈1.95
2) Oblicz FB i tw. Pitagorasa
30 mar 18:34
Marcin: Mila bardzo dziękuje za pomoc, ale z pitagorasa wychodzi 6.75 a powinno 6.79cm.
30 mar 18:58
Mila:
To kwestia przybliżeń. Odczytaj tg57o z większą dokładnością.
30 mar 19:00
Jerzy:
17:23 co to znaczy: „dzieli go na pół” ? Skąd masz to zadanie ?
30 mar 19:09