pochodna optymalizacyjne trójkąt wpisany i opisany
gggmatmix: Na kole o promieniu r=2, opisano trójkąt prostokątny. Wyznacz wymiary trójkąta, dla którego
promień koła na nim opisanego jest najmniejszy.
Nie wiem jak zrobć to zadanie, doszłam do momentu, że:
przyprostokątne to a=2+x oraz b=y+2
przeciwprostokątna to x+y=2R
Czy mam zastosować tw Pitagorasa do (x+2)2 + (y+2) = ((x+y)2 zeby uzależnić x od y i później
podstawić do wzory x+y=2R? Bo wychodzi mi sprzeczność, że x<−2 i nie wiem gdzie robie błąd.
30 mar 16:38
Jerzy:
Chyba nie do końca rozumiesz zadanie.Treść zadania sprowadza się do tego,
że przy danym promieniu r , musisz znaleźć trójkąt opisany na tym okręgu o najmniejszej
przeciwprostokątnej.
30 mar 16:46
gggmatmix: Czyli jak mam zrobić to zadanie?
30 mar 16:53
Jerzy:
Zapisz przeciwprostokątną jako funkcję przyprostokątnych, weliminuj jedną zmianną i licz
minimum tej funkcji.
30 mar 17:04
wredulus_pospolitus:
| | 2y + 4 | |
(x+2)2 + (y+2)2 = (x+y) ⇔ 2x + 4 + 2y + 4 = 2xy ⇔ 2x(y−1) = 4y+8 ⇔ x = |
| |
| | y−1 | |
szukamy minimum funkcji:
f(x,y) = x + y
czyli:
| | 2y + 4 | | y2 + y + 4 | |
f(y) = |
| + y = |
| |
| | y−1 | | y−1 | |
f'(y) = ....
i szukasz minimum
pamiętaj, że y > 2
30 mar 17:10
ABC:
wredulus trochę oszukał

(x+2)
2+(y+2)
2=(x+y)
2
x
2+4x+4+y
2+4y+4=x
2+2xy+y
2
4x+4y+8=2xy
2x+2y+4=xy
2x+4=y(x−2)
| | 8 | |
minimalizujesz x+y=x+2+ |
| x>2 |
| | x−2 | |
pochodna się zeruje gdy (x−2)
2=8 itd...
30 mar 17:22
gggmatmix: wreduluspospolitus dziękuję!
30 mar 17:31
gggmatmix: Tak, ale sposób dobry. Policzyłam dobrze
30 mar 17:32
ABC:
wyszedł ci równoramienny?
30 mar 17:34