Prawdopodobienstwo
Adam: Rzucamy 2 razy kostka.
Obliczyc prawdopodob. ze suma oczek jest wieksza od 5, jesli na obu kostkach
wypadlo tyle samo oczek
Czy to bedzie
A = {33,44,55,66} ?
czy te pierwsze '3' nalezy rozrozniac z drugim '3'
i wtedy po dwa razy kazde {33,33, 44,44 , ...
30 mar 15:50
wredulus_pospolitus:
nie ... nie rozróżniamy
30 mar 15:50
wredulus_pospolitus:
A = {33,44,55,66}
Ω = {11,22,33,44,55,66}
30 mar 15:51
Adam: Okej
A omega to nie jest
{11,12,13,14,...
21,22,23,...
...
61,62,... } czyli |Ω| = 36 ?
30 mar 15:54
Matraf: Nie będzie |Ω| = 36 tylko |Ω| = 6, bo masz z treści zadania, że wypadają dwa razy te same oczka
30 mar 17:41
Jerzy:
@Matraf ... napij się wody i nie wypisuj bzdetów.
30 mar 17:49
wredulus_pospolitus:
Masz dwie możliwości:
| | P(AnB) | |
1) Robisz z prawdopodobienstwa warunkowego P(A|B) = |
| |
| | P(B) | |
Gdzie B −−− wylosowano dwie takie same cyfry
I wtedy |Ω| = 36
|B| = 6
|AnB| = 4
2)
Albo od razu tak konstruujesz Ω, że tylko losowanie dwóch takich samych cyfr jest brane pod
uwagę i mamy:
|Ω| = 6
|A| = 4
30 mar 17:50
wredulus_pospolitus:
Jerzy −−− wszystko zależy od tego jak opisujemy przestrzeń zdarzeń ... w tym konkretnym zadaniu
nie ma potrzeby rozpatrywania wszystkich 36 zdarzeń, bo tylko 6 z nich miało prawo zajść i one
składają się na naszą całą Ω
30 mar 17:51
Mila:
A− suma oczek większa od 5
B− na obu kostkach wypadło tyle samo oczek
B={(1,1),(2,2),(3,3),(4,4),(5,5),(6,6)}
|B|=6
A∩B={(3,3),(4,4),(5,5),(6,6)}
|A∩B|=4
| | |A∩B| | | 4 | | 2 | |
P(A/B)= |
| = |
| = |
| |
| | |B| | | 6 | | 3 | |
======================
30 mar 17:53
Jerzy:
Nie podejmuję dyskusji.Przy dwukrotnym rzucie kostką, zbiór zdarzeń elementarnych ma moc 36,
bez względu na siłę rzutu,temperaturę powietrza i twardość podłoża przy założeniu, że przy
jednokrotnym rzucie kostką, każdy z sześciu wyników jest jednakowo prawdopodobny.
30 mar 18:00
30 mar 18:07
wredulus_pospolitus:
Jerzy −−− w tym zadaniu masz podane że jedynie dwukrotny rzut tej samej cyfry mógł nastąpić,
tak więc wszystkie inne zdarzenia można pominąć jako, że ich szansa wystąpienia jest zerowa.
W końcu na tym dokładnie polega prawdopodobieństwo warunkowym ... na 'dostosowaniu omegi' do
dodatkowych warunków, które umożliwiają zmniejszenie liczby zdarzeń elementarnych.
30 mar 18:08
ABC:
z tą twardością podłoża to nie trafiłeś, w miękkim kostka może stanąć na rogu
30 mar 18:10
wredulus_pospolitus:
Nie na miękkim także.
Tak samo jak rzucona moneta ma szansę stanąć na kancie (i na nim pozostać).
30 mar 18:12
wredulus_pospolitus:
Swego czasu jeden z brytyjskich matematyków zrobił test:
10'000 razy rzucał monetą (pół funtówką o ile dobrze pamiętam − monetą która ma 'najgrubszy'
brzeg z tych do których miał dostęp).
Naście razy (nie pamiętam dokładnie czy to było 11 czy 14) moneta spadła i pozostała na brzegu.
30 mar 18:14