Logarytmy.
roof: Liczba (log
363)
2 + log
362 * log
3618 jest równa:
A. 0
B. 1
D. 4
Proszę o rozwiązanie...
30 mar 13:55
Jerzy:
= (log363 + log362)2 = (1/2)2 = 1/4
30 mar 14:07
roof: Chyba nie rozumiem
30 mar 14:29
Jerzy:
Zapiszę bez podstaw:
= (lg3)2 + lg2*(lg32 + lg2) = (lg3)2 + 2*lg2*lg3 + (lg2)2 = (lg3 + lg2) = (lg6)2
30 mar 14:34
a7: log
3618=log
363
2*2=2log
363+log
362
(log
363)
2+log
362(2log
363+log
362)= (log
363)
2 + 2log
363log
362 +(log
362)
2
zauważamy, że mamy tu wzór skróconego mnożenia a
2+2ab+b
2=(a+b)
2
| | 1 | | 1 | |
(log363+log362)2=(log366)2=(log363612 )2=( |
| )2= |
| |
| | 2 | | 4 | |
30 mar 15:49
roof: Bardzo dziękuję!
1 kwi 17:17
primaapralis: log36 3 2 = 3−2*36=36
tak samo zrub dla pozostalych 3
1 kwi 18:36