Rownanie okregu
Paweł: Witam, mam ktos pomysl jak zapisac takie rownanie okregu?
x
2 + y
2 + 8x − 2y + 10 = 0
Wiem, ze trzeba sprowadzic do wzoru skroconego mnozenia, ale ten przyklad jest troche
trudniejszy i nie wiem jak go zrobic... Pomocy
30 mar 13:40
Jerzy:
(x + 4)2 − 16 + (y − 1)2 − 1 + 10 = 0
i przekształcaj dalej
30 mar 13:44
iteRacj@:
x2+2*4*x+...
y2−2*1*y+...
30 mar 13:45
Eta:
Równanie w postaci ogólnej
o: x
2+y
2−2ax−2by+c , S(a,b) r
2=a
2+b
2−c ( wzór masz w tablicach
to
| | 8 | | −2 | |
a= |
| = −4 , b= |
| =1 r2=16+1−10=7 |
| | −2 | | −2 | |
o:(x+4)
2+(y−1)
2=7 −−− równanie w postaci kanonicznej ( też jest w tablicach
===============
bez kombinowania "co dodać i co odjąć ...
31 mar 00:43