Pokaz ze
Maciess:

W trapez równoramienny ABCD wpisano okrąg o środku O. Pokaż, że średnia arytmetyczna
długości podstaw trapezu ABCD jest równa
√|OA|2 + |OD|2 .
Intuicja podpowiada mi że trojkat ODA jest prostokątny. Próbowałem to wykazac z twierdzenia
odwrotnego do twierdzenia do Pitagorasa ale cos nie wyszło

Jakaś wskazówka z czego skorzystac? To ze a+b=2c to wiem.
30 mar 13:17
wredulus_pospolitus:
zauważ, że skoro mamy tutaj trapez opisany na okręgu to zachodzi: a+b = c+c
i teraz tw. Pitagorasa i po sprawie
30 mar 13:22
iteRacj@: Chyba bez ΔODA się nie da wykazać. Zaznacz pkt styczności na DA i z trójkątów podobnych wykaż
kąt prosty.
30 mar 13:25
iteRacj@: Chodzi mi o to, że skorzystać z Pitagorasa można dopiero, jak się pokaże że <DOA jest prosty.
30 mar 13:27
Maciess:

| a+b | | b | | a | |
|AD|=(a+b)/2 czyli |ED|=c−b/2= |
| − |
| = |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | |
| (a+b)2 | | (a−b)2 | |
c2= |
| i c2=4R2+ |
| |
| 4 | | 4 | |
4R
2=ab
| a2+b2 | | ab | | (a+b)2 | | ab | | (a+b)2 | | (2c)2 | |
x2+z2=2R2+ |
| = |
| + |
| − |
| = |
| = |
| =c2 |
| 4 | | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | | 4 | |
czyli trojkat prostokątny
Czy mozna jakos łatwiej?
30 mar 14:19
iteRacj@:
|<DAB|+|<ADC| =180
o //kąty przy podstawach trapezu
| 1 | |
|<EDO|= |
| |<ADC| // środek okręgu wpisanego wyznaczyły dwusieczne kątów |
| 2 | |
|<DAO|+|<EDO| =90
o
w ΔDAO |<DAO|+|<EDO|+|<DOA|=90
o+|<DOA|=180
o
|<DOA| =90
o
30 mar 16:23
Mila:
| a+b | |
1)a+b=2c⇔c= |
| − warunek z wpisania okręgu w czworokąt |
| 2 | |
2) środek okręgu wpisanego w trapez leży w punkcie przecięcia dwusiecznych kątów ⇔
2α+2δ=180⇔α+δ=90⇔ΔAOD− Δprostokątny
3)
c
2=x
2+y
2
{a+b}{2}=
√|AO|2+|DO|2
cnw
================
30 mar 18:18
30 mar 18:18