stan: o: (x - 2)2 + (y - 1)2 = 4; k: y = 2x
17 lis 13:20
karloz: ale o co chodzi ...
17 lis 13:24
yeti:
Z pewmością chodzi o punkty przecięcia okręgu z prostą
17 lis 13:31
karloz: no fakt - ale ze mnie gapa
17 lis 13:39
17 lis 13:52
yeti:
y =2x podstawiamy do równania okręgu
(x-2)
2 +(2x-1)
2 = 4 po podniesieniu do kw. i redukcji otrzymasz
5x
2 - 8x +1 = 0 Δ = 44
√Δ = 2
√11
x
1 = 1/5(4 +
√11) x
2 =1/5( 4 -
√11)
y
1 = 2/5(4 +
√11) y
2 = 2/5(4-
√11)


czyli 2-a punkty przecięcia
17 lis 14:01
karloz: yeti - teraz z ciebie gapa

nie punty przecięcia tylko styczne do okręgu i równoległe do y = 2x
17 lis 14:05
17 lis 14:10