Pochodna funkcji
gggmatmix: Wyznacz zbiór wartości funkcji f.
30 mar 12:09
mat: | | |x−2| | |
Pytanie: Dla jakiego a∊R istnieje rozwiazanie rownania |
| =a |
| | x2+1 | |
|x−2|=a(x
2+1)
1. Jeżeli x≥2, to mamy x−2=ax
2+a⇔ax
2−x+(a+1)=0,
ma rozwiazanie gdy a=0 lub gdy a≠0 i Δ=1−4a(a+1)≥0
2. Jeżeli x<2, to mamy −x+2=ax
2+a....
30 mar 12:27
gggmatmix: Policzyłam dalej ekstrema i wyszło mi fmax dla dwóch punktów, dla 2+√5 oraz 2−√5 z tych
dwóch przedziałów.
30 mar 12:40
mat: Moze lepiej inaczej (bo tam by były pewne problemy)
| | x−2 | | (x2+1)−(x−2)*2x | |
1. Jeżeli x≥2 to f(x)= |
| , więc f'(x)= |
| =0, gdy x=2+√5 |
| | x2+1 | | (x2+1)2 | |
(biorę tylko rozwiązanie x≥2)
2. Analogicznie jak wyżej x=2−
√5
Polczyć f(2−
√5) i f(2+
√5), wziąć pod uwage, że f(2)=0, f(x)≥0 i że funkcja oczywiście jest
ograniczona
30 mar 12:49
gggmatmix: Dzięki wielkie! Policzone
30 mar 12:55