matematykaszkolna.pl
Czy kwadrat o P=81 dm^2 wystarczy do sklejenia czworościanu foremnego o P=18 dm2 jezowj : Witam. Ponownie potrzebuję pomocy w zadaniu: Czy kwadratowy arkusz brystolu o polu powierzchni równym 81 dm2 wystarczy aby skleić model czworościanu foremnego o polu powierzchni całkowitej równym 18 dm2 ? Wiem, że brystolu wystarczy (wynika to z mojego rysunku). Nie wiem w jaki sposób to obliczyć, od czego zacząć.
30 mar 09:31
wredulus_pospolitus: rysunek masz podane Pc czworościanu, więc wiesz znasz długość krawędzi tegoż czworościanu foremnego (2a) znasz P brystolu więc znasz długość boku (b) jeszcze b ≥ 4a to wystarczy
30 mar 09:38
wredulus_pospolitus: można też prościej ów czerwony trójkąt ( 'rozłozony czworościan' ) ma powierzchnie 18dm2 ... w takim razie jaką długość ma jego bok
30 mar 09:39
wredulus_pospolitus: PS ... tak naprawdę ten rysunek nie prezentuje ułożenia siatki czworościanu foremnego o największej powierzchni, który można wyciąć z kwadratowego brystolu
30 mar 09:43
jezowj : Otrzymałem dziwny wynik długości boku a czworościanu.
30 mar 09:46
wredulus_pospolitus: co to znaczy 'dziwny' wynik
30 mar 09:56
wredulus_pospolitus:
 (4a)23 9*4*2 
PΔ = 18 dm2 =

−> (4a)2 =

−>
 4 3 
 3*2*2*427 
−> 4a =

= 244427 = 2452 < 2481 = 2*3 = 6
 3 
wniosek
30 mar 10:01
jezowj: wredulus pospolitus. Jakoś nie mogę się w tym połapać. Coś mi nie pasuje w tych obliczeniach. Skoro mamy dane pole dużego trójkąta (na wcześniejszym rsunku zaznaczony na czerwono), to co
 (4a)2 3 
zostało obliczone? I skąd berze się

? Wzór na pole trójkąta równobocznego
 4 
to
 a2 3 
P=

4 
Albo podstawiam do wzoru inne dane albo coś gubię po drodze.
30 mar 21:16
a7: ponieważ widzę, że nikt długo nie odpowiada, a Wredulusa chyba teraz nie ma to zwróć uwagę, że coś źle przepisałeś/zobaczyłeś Wredulus napisal wzór na pole trójkąta równobocznego o boku 4a poprawnie, następnie podstawił do tego wzoru dane w zadaniu 18 dm3 i wyliczył bok równy 4a wyszło mu, że będzie on mniejszy niż 6 czyli na pewno zmieści się w arkuszu (kwadratowym) o boku 9
30 mar 21:41
jezowj : A7, masz rację. Próbowałem znaleźć jakiś punkt zaczepienia. Dziękuję Wam bardzo Wredulus i a7 za wyjaśnienia i poświęcony czas.
30 mar 22:57