rz
pierzyna: banalna fizyka, z gory przepraszam
motorówka przepływa rzekę kierując się prostopadle do jej brzegu. prędkość motorówki względem
wody to v=1,4m/s/
jak będzie wyglądać rozkład prędkości w prędkości względnej w takim przypadku?
Jeśli łódka płynęłaby pod prąd, to vw byłaby sumą prędkości nurtu i łódki, natomiast jeśli
łódka płynęła by z nurtem, to prędkości te odejmowalibyśmy.
Ale co jeśli motorówka płynie prostopadle do nurtu rzeki?
29 mar 23:39
pierzyna:

Dobrze kminie?
29 mar 23:45
ABC:
normalnie drugi Matejko

dobrze kombinujesz
29 mar 23:50
Scifun: @ABC Daczego wprowadzasz go w błąd?
Prędkości względnej nie "rozkłada się" jak w przypadku siły wypadkowej...
29 mar 23:56
ABC:
czyli twierdzisz że siła jest wektorem a prędkość nie jest wektorem?
29 mar 23:58
pierzyna: To może dam całe polecenie :
Motorówka przepływa rzekę o szerokości d=160m kierując się prostopadle do jej brzegu. Prędkość
motorówki względem wody ma wartość Vwz=1,4m/s. Motorówka jest znoszona przez prąd rzeki,
którego prędkość ma wartość Vrz=0,6m/s
Oblicz, w jakim czasie łódka przepłynie rzekę.
Z Pitagorasa (rysunek wyżej)
Vm
2=Vwz
2−Vrz
2 = 1,4
2−0,6
2
Vm≈1,26m/s
W odpowiedziach zaś, t=114,3s
30 mar 09:28
pierzyna: zjadłem zero, wynik ten sam.
30 mar 09:29
pierzyna: | | 160 | |
w sensie, t= |
| ≈127s ale wynik w dalszym ciągu nie zgadza się z tym z odp. |
| | 1,26 | |
30 mar 09:30
ABC:
na czas przepływu rzeki ma wpływ tylko składowa prostopadła
ta druga składowa ma wpływ jak daleko będzie zniesiona łódź i na drogę przebytą
30 mar 09:52
pierzyna: dlaczego tak?
30 mar 11:04
ABC:
bo szerokosć rzeki mierzy się prostopadle do niej
30 mar 11:12
pierzyna: No tak, dlatego chciałem obliczyć Vm
Czy może pomyliłem siły na rysunku?
30 mar 11:16
pierzyna: prędkości*
30 mar 11:16
ABC:
to coś jak w rzucie ukośnym, na czas lotu ciała ma wpływ tylko składowa pionowa prędkości
30 mar 11:24
pierzyna: @ABC
ale prędkość "po skosie" to będzie względna czy ta główna motorówki?
Bo nie wiem czy dobrze zaznaczyłem
30 mar 11:36
ABC:
prędkość po skosie to motorówki względem brzegu
a prostopadła to motorówki względem wody
30 mar 12:51
daras:

a poprawny rysunek wygląda tak:m
30 mar 15:58