Muszę wyznaczyć Cr z układu dwóch równań
Monika : Witajcie,
Proszę o pomoc, muszę wyznaczyć wartość Cr, dokonałam przekształceń ale ciągle zostaje mi pi/6
Ic=w * Co * Uf +2cos (π/6) * w * Cp * (
√3 * Uf)
Ic − w * Cr * Uf
Proszę o pomoc

Będę wdzięczna za wyjaśnienie.
29 mar 22:08
ABC:
o co chodzi w drugiej linijce ?
cos(π/6)=√3/2
29 mar 22:16
Monika : Ajjj

Czeski błąd. Miało być tak:
Ic=w * Co * Uf +2cos (π/6) * w * Cp * (√3 * Uf)
Ic = w * Cr * Uf
Ale nawet jak skracam to nie potrafię wyznaczyć Cr
29 mar 22:18
ABC:
ale jak nie potrafisz , Cr występuje tylko w drugim równaniu ?
29 mar 22:22
Monika : Ale to układ dwóch równań. W rozwiązaniu jest:
Cr=Co+3Cp
Tylko nie wiem jak dojść do tego rozwiązania.
29 mar 22:28
an: Podziel jedno przez drugie.
29 mar 22:34
ABC:
no to mów tak od razu

Ic z drugiego równania podstaw do pierwszego
otrzymujesz
w Cr Uf=w Co Uf +
√3 w Cp
√3 Uf
dzielisz stronami przez w Uf i koniec, bo
√3 √3 =3
29 mar 22:35
Monika : hmm wygląda dobrze

dziękuję za pomoc

chyba pora już nie ta na myślenie
29 mar 22:48
ABC:
słodkich senków
29 mar 22:51
an: | Ic | | w * Co * Uf +2cos (π/6) * w * Cp * (√3 * Uf | |
| = |
| |
| Ic | | w * Cr * Uf | |
Cr=Co+3Cp
29 mar 23:06
Monika : Dziękuję an za twoje rozwiązanie

Już wiem wszystko jak to dziabnąć
30 mar 09:28