zadanka
Mateuszz: 1 Uzasadnij, że liczba 332 – 1 jest podzielna przez 128.
2 W loterii jest n losów, w tym k (k < n) wygrywających. Jeden los kupuje najpierw
osoba A, a później jeden los kupuje osoba B. Która z nich ma większe szanse nabycia losu
wygrywającego ?
3 Podaj wzór ogólny na n – ty wyraz ciągu arytmetycznego, którego wszystkie
wyrazy są liczbami naturalnymi dającymi przy dzieleniu przez 5 resztę 1, a przy dzieleniu
przez 7 resztę 3.
4Znajdź współrzędne punktu przecięcia stycznych do krzywej o równaniu y = x3 +
+ 2x2 – 4x – 3 poprowadzonych w punktach A = (− 2; 5) i B = (0; − 3).
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie
mx2 + (m + 3)x + 4 = 0 ma dwa różne miejsca zerowe takie, że suma odwrotności ich
kwadratów jest liczbą mniejszą od (m3+7m2)/16 obliczylem dziedzine napisalem wzory vietea
podstawilem i nie chce wyjsc
29 mar 19:44
Eta:
Za mało tych zadań

wrzuć jeszcze z rozmachu w jednym poście
następnych 20
29 mar 19:53
ABC:
taki dziwny ten zestaw to jakieś kółko matematyczne?
29 mar 19:54
Eta:
29 mar 19:54
Eta: Pewnie jakaś
poprawka na dopuszczenie do matury
29 mar 19:55
ABC:
Zad 3 można ułożyć równanie diofantyczne:
5x+1=7y+3
5x−7y=2
odgadujemy rozwiązanie szczególne x=6, y=4
stąd wszystkie rozwiązania mają postać
x=6+7t y=4+5t gdzie t całkowite
więc szukane liczby są postaci 5(6+7t)+1=35t+31
czy też 7(4+5t)+3=35t+31
t≥0 bo chcemy naturalne
ciąg 31,66, 101,...
29 mar 20:10
wredulus_pospolitus:
I oczywiście ... poza dodaniem zadań to się nawet słowem nie odezwie ... tylko dawać gotowca i
nie narzekać
29 mar 20:28
ABC:
mnie to tylko ciekawi co to są za zestawy, ten drugi zestaw mi zaburzył koncepcję że to jakaś
studencka algebra z teorią liczb
bo się styczne pojawiły

chyba jednak jakieś ambitne na szóstkę z liceum i chce mieć chłopak
za darmo celujący
29 mar 20:33
Mateuszz: To przygotowanie pod maturę, a nie odezwał się bo go nie było
29 mar 22:09
ABC:
no to ci powiem że jakaś nietypowa ta matura
29 mar 22:13
Mateuszz: No właśnie poza zadaniem z trójmianu który już mi wyszedł to reszta czarna magia
29 mar 22:18
an: (316+1)(316−1) itd
29 mar 22:42
ABC:
mistrz zwięzłości

Mateusz ,an chciał ci powiedzieć że 3
32−1=8 (3
2+1)(3
4+1)(3
8+1)(3
16+1)
i każdy z nawiasów jako liczba parzysta dzieli się przez 2
29 mar 22:49
an: an=31+(n−1)*35
29 mar 22:58
Mila:

zadanie 4
y = x
3 + 2x
2 – 4x – 3
f(−2)=−8+8+8−3=5, A=(−2,5)∊krzywej
f(0)=−3, B=(0,−3) ∊krzywej
Styczne :
y=f'(x0)*(x−x0)+f(x0)
f'(x)=3x
2+4x−4
f'(−2)=0
s
1: y=f'(−2)*(x+2)+5⇔y=5
f'(0)=−4
s
2: y=f'(0)*(x−0)+(−3)
y=−4x−3
−4x−3=5
−4x=8
x=−2, y=5
(−2,5) punkt przecięcia stycznych
29 mar 23:00
ABC:
A zadanie drugie zrób sam, proponuję zacznij od przypadków najprostszych typu :
w loterii są 2 losy w tym jeden wygrywający
to zauważysz coś
29 mar 23:06