prawopodobieństwo
Michał: Rzucamy trzy razy sześcienną, symetryczną kostką do gry. Jakie jest prawdopodobieństwo, że
wypadnie co najmniej raz 5 oczek, jeśli wiadomo, że za każdym razem wypadła inna liczba oczek
29 mar 18:51
zys:
łatwiej ze zdarzenia przeciwnego ... czyli ani razu 5 oczek
29 mar 19:02
Michał: A' = 60
i co dalej?
29 mar 19:04
janek191:
I A ' I = 5*4*3 = 60
I Ω I = 6
3 = 216
| | 60 | |
P(A ) = 1 − P( A' ) = 1 − |
| = ... |
| | 216 | |
29 mar 19:08
Michał: | | 1 | |
a w odpowiedziach jest |
| |
| | 2 | |
29 mar 19:09
ABC:
bo moc Ω to 6*5*4=120
29 mar 19:13
Michał: a mógłby ktoś jakoś krok po kroku to wytłumaczyć bo nie rozumiem tego
29 mar 19:14
ABC:
wariacje bez powtórzeń trzyelementowe ze zbioru szescioelementowego
29 mar 19:15
janek191:
Faktycznie I Ω I = 6*5*4 bo za każdym razem ma wypaść inna liczba oczek
29 mar 19:15
Michał: a czemu jak licze osobno dla przypadku gdy wypadła jeden raz 1, dwa razy i trzy samy to po
zsumowaniu wychodzi inny wynik a powinien raczej ten sam?
29 mar 19:26
Eta:
Prawdopodobieństwo warunkowe
A −− wypadło co najmniej raz 5 oczek
B −− wypadła za każdym razem inna liczba oczek
|A|=6*5*4
A∩B −−− wypadła za każdym razem inna liczba oczek i tylko raz piątka
|A∩B|= 5*4*3
| | 5*4*3 | | 1 | |
P(A|B)= |
| = |
| |
| | 6*4*5 | | 2 | |
=====
29 mar 19:27
Eta:
Poprawiam chochlika ( sorry

|
B|= 6*5*4
29 mar 19:29
Michał: dziękuję!
29 mar 19:31
Michał: jednak nie rozumiem, eh

skąd się wzięło to |A∩B|= 5*4*3 ?
29 mar 19:34
ABC:
Michał jeśli chcesz bez przeciwnego to przy warunku że wypadła różna liczba oczek za każdym
razem "przynajmniej raz piątka" oznacza
"dokładnie raz piątka"

a liczysz to na przykład tak 5 x x , x 5 x, x x 5 − każda z tych możliwości to 20 zdarzeń bo
to wariacje dwuelementowe z pięcioelementowego
29 mar 19:37
Eta:
Tak myślałam,że o to zapytasz

A∩B −− wypadła za każdym rzazem inna liczba oczek i tylko
raz piątka
wybieramy jedno miejsce z trzech miejsc dla piątki
a na pozostałych już tylko jednoz pięciu oczek i jedno z czterech oczek
i mamy
|A∩B|= 3*5*4 = 5*4*3
Jasne?
29 mar 19:40
Eta:
@
ABC
Dam sobie radę z wyjaśnieniem ........
29 mar 19:41
ABC:
29 mar 19:41
Eta:
29 mar 19:42
Michał: to jasne, tylko dlaczego "A∩B −− wypadła za każdym rzazem inna liczba oczek i tylko raz
piątka" skoro w zadaniu jest co najmniej raz ?
29 mar 19:45
ABC:
gdyby ci wypadły 5,5,3 przykładowo to byś złamał warunek że za każdym razem inna liczba oczek
29 mar 19:46
Michał: O kurde felek

Racja!
Sam rozpisałem sobie prawie 2 strony w zeszycie, zaczałem kombinować ze zbiorami A i B a tu po
prostu chodziło o to że musi być tylko raz piątka
29 mar 19:48
Michał: teraz już ostatecznie dziękuję i przepraszam za swoją głupotę
29 mar 19:49
Eta:
Widzisz ilu masz chętnych do rozwiązania zadania

Pchają się jak w komunie ( gdy rzucili
banany lub "papier do d.."
29 mar 19:51
Michał: Aż mi głupio teraz

29 mar 19:54
Michał: może uda się upiec dwie pieczenie na jednym ogniu...
Na ile sposobów mogą wsiąść 3 osoby do 4 różnych wagonów?
to jest 3*3*3*3
czy 4*4*4
?
29 mar 20:01
Eta:
4*4*4
każda wybiera jeden wagon z czterech wagonów
29 mar 20:03
Michał: a coś takiego?
Z tali 52 kart losujemy jednocześnie dwie karty. Oblicz prawdopodobieństwo, że obie będą
królami, jeśli wiadomo, że żadna z nich nie jest waletem
Ω = 52*51 = 2652 (?)
A − obie będą królami
B − żadna nie jest waletem
A∩B − obie są królami i żadna nie jest waletem
no i dalej mam problem z A∩B
29 mar 21:19
PW: Już na samym początku błąd. Nie mówią, że losowane karty masz układać w kolejności, więc
29 mar 21:27
Mila:
A− obie wylosowane karty są królami
B− żadna z dwóch kart nie jest waletem
29 mar 21:28
Michał: PW, kolejność się pomyliła

Mila, skąd się wzięło to
| | | |
|A∩B| = | ?  |
| | |
29 mar 21:34
Mila:
Losujesz 2 asy z czterech.
29 mar 21:40
Michał: ale czemu z czterech? mam przecież wciąż 48 kart po odrzuceniu waletów
29 mar 21:42
Mila:
Co masz mieć w kartach?
(As♠,AS♥), (As♠, AS♣) itd
29 mar 21:48
29 mar 21:59
Michał: czyli w zasadzie |A| nie trzeba obliczać?
29 mar 22:07
Mila:
Nie trzeba ( ale można), to jest prawdopodobieństwo warunkowe.
29 mar 22:09
Michał:
i generalnie jak mam |A∩B| to który z tych warunków muszę wziąć pod uwagę? Mogłabyś mi to jakoś
wytłumaczyć?
29 mar 22:11
Mila:
Czy wiesz coś o prawdopodobieństwie warunkowym?
21:59 masz uproszczony wzór.
29 mar 23:18
Mila:
| | | |
|A∩B|= | =6 wylosowano 2 asy i nie wylosowano waletów |
| | |
| | P(A∩B) | | | | 6 | | 1 | |
P(A/B)= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | P(B) | | | | 24*47 | | 4*47 | |
Widzisz , że upraszcza się , dlatego warto od razu zastosować wzór, który podałam.
Napisz inne zadanie z prawd. warunkowym , to może będzie Ci łatwiej zrozumieć.
29 mar 23:30
Michał: Oblicz prawdopodobieństwo, że w trzykrotnym rzucie symetryczną sześcienną kostką do gry
otrzymamy co najmniej jedną „jedynkę”, pod warunkiem że otrzymamy co najmniej jedną „szóstkę”.
A − wylosowana co najmniej jedna 1
B − wylosowana co najmniej jedna 6
|Ω| = 6*6*6 = 216
Tutaj chyba można zdarzenie przeciwne czyli B' − nie wylosowano ani raz 6
|B'| = 5
3 = 125
czyli |B| = |Ω| − |B'| (?)
|B| = 91
tutaj są 3 przypadki?
a) jedna 1, jedna 6 i jedna "inna"
b) jedna 1, dwie 6
c) dwie 1, jedna 6
| | | | | | | | | | | | | | | |
|A∩B| = | * | * | *4 + | * | + | * | = 126 |
| | | | | | | | |
no ale |A∩B| wychodzi mi za zbyt duże ...
29 mar 23:43
Mila:
A∩B:
(1,6,x), x∊{2,3,4,5}− 4*3!=4*6=24 możliwości
(3! − na tyle sposobów ustawiamy 3 różne liczby oczek)
| | | |
(1,6,6) − 3 możliwości ( wystarczy | , na pozostałe jedno miejsce "wchodzi" jedynka) |
| | |
(1,1,6) −3 możliwości
|A∩B|=30
29 mar 23:54
Michał: dziękuję, zaczynam chyba "łapać"
prześpię się z tym i jutro jeszcze raz to wszystko przemyślę

w ramach przećwiczenia mógłbym wrzucić jeszcze jutro jedno zadanko?
30 mar 00:01
ABC:
wrzucić każdy może, trochę lepiej lub trochę gorzej
30 mar 00:02