L Pierwsza
sgdfg: sprawdzic czy liczba 1111111...(łącznie 92 jedynek) jest liczba pierwsza
29 mar 18:49
Adamm:
Nie bo dzieli się przez 11
29 mar 18:52
aaa:
Liczba złożona z parzystej ilości jedynek jest podzielna przez 11
więc..........................
29 mar 18:52
sgdfg: a dlaczego liczba złożona z parzystej liczby jedynek jest podzielna przez 11?
29 mar 18:55
janek191:
a = 11 0 ....0 + 110 ...0 + ... + 1100 + 11
90 zer 88 zer itd
29 mar 19:00
Adamm:
∑n=091 10n = ∑n=046 (10n+10n+1) = 11∑n=046 10n
wyraźnie ∑n=046 10n > 1
29 mar 19:02
sgdfg: Mądrze rozpisane, dziękuje
29 mar 19:02
Adamm:
∑n=091 10n = ∑n=046 (102n+102n+1) = 11∑n=046 102n
29 mar 19:03