kilka zadań
Mateuszz: 1 Wykaż, że wielomian x4+ 3x + 1 nie jest iloczynem dwóch wielomianów drugiego
stopnia o współczynnikach całkowitych.
2 Z odcinków o długościach a, b, c można zbudować trójkąt. Wykaż, że z odcinków
o długościach 1/(a+b) 1/(c+a) 1/(b+c) też można zbudować trójkąt.
3Wyznacz wszystkie pary (x; y) liczb całkowitych spełniające równanie
xy = 2x + 3y + 5.
Rozwiąż równanie 4sin2x+8sin2*cosx=2cosx+1
4 Wykaż, że wielomian x4 + 3x + 1 nie jest iloczynem dwóch wielomianów drugiego
stopnia o współczynnikach całkowitych.
29 mar 18:08
Adamm:
1.
z tw. Eisensteina wielomian jest nierozkładalny w liczbach wymiernych
(p = 3)
2.
| 1 | | 1 | | 1 | | b2+c2+bc+a(b+c−a) | |
| + |
| − |
| = |
| >0 |
| a+b | | a+c | | b+c | | (a+b)(a+c)(b+c) | |
z nierówności trójkąta
3.
| | 11 | |
(x−3)y = 2x+5 ⇔ y = 2+ |
| i (x−3)|11 |
| | x−3 | |
x−3 ∊{1, 11, −1, −11}
x∊{4, 14, 2, −8}
wtedy
y∊{13, 3, −9, 1} odpowiednio
29 mar 18:22
wredulus_pospolitus:
1)
W(x) = x4 + 3x + 1
Q(x) = x2 + ax + b
R(x) = x2 + cx + d
Q(x)*R(x) = (x2 + ax + b)*(x2 + cx + d) = x4 + x3(a+c) + x2(b+d+ac) + x(ad + bc) + b*d
więc:
I ) b*d = 1 −> więc b = d = 1 lub b = d = −1
II) a+c = 0 −> a = −c
więc:
ad + bc = ab − ab = 0 ≠ 3
c.n.w.
29 mar 18:24
jc:
xy = 2x + 3y + 5
(x−3)(y−2)=11
(x,y)=(−8,1),(2,−9),(4,13),(14,3)
29 mar 18:44