Funkcje kwadratowe
Adrian: Zad 1. Zapisz funkcję kwadratową f(x) = w postaci kanonicznej. Podaj współrzędne
wierzchołka oraz przedziały monotoniczności tej funkcji.
Zad 2. Zapisz funkcję kwadratową f(x) = (x +1 )2 − 3 w postaci ogólnej. Podaj dla tej
funkcji równanie osi symetrii i zbiór wartości.
Zad 3. Zapisz funkcję kwadratową f(x) = w postaci iloczynowej.
Zad 4. Wyznacz postać ogólną oraz równanie osi symetrii funkcji kwadratowej , która ma dwa
miejsca zerowe: (−3; 0) i (2;0) i przechodzi przez punkt A(1,8).
Zad5. Znajdź postać kanoniczną funkcji f(x) = 2(x – 3)(x + 1).
29 mar 07:43
Bleee:
Jak juz kopiujesz zadania to przynajmniej sprawdź czy dobrze treść zapisało.
I co... czekasz na gotowca?
29 mar 08:06
Adrian: A przepraszam bardzo. Czy ja gdzieś napisałem, że czekam na gotowca? Po prostu potrzebuje
wskazówek jak rozwiązać te zadania. Od godziny próbuję się tego nauczyć a Ty od razu wysnuwasz
wnioski że czekam na gotowca. A co do kopiowania zadań to są to po prostu zadania z książki...
29 mar 09:33
ABC:
a jaki jest wzór funkcji w zad.1?
29 mar 09:37
Jerzy:
Gdzie jest funkcja w zadaniu 1 i 3 ?
29 mar 09:37
Adrian: A faktycznie nie zauważyłem tego , że nie ma wzoru funkcji f(x). Mój błąd... Przepraszam.
w zadaniu 1) f(x)= 2x2 −4x−1
w zadaniu 2) f(x)= (x+1)2−3
w zadaniu 3) f(x)= −x2 −8x+9
29 mar 09:38
Jerzy:
Zad 1) f(x) = 2(x2 − 1)2 − 3 , potrafisz odczytać współrzędne wierzchołka ?
29 mar 09:40
Adrian: Tak w zadaniu 1 W(1,−3)
29 mar 09:57
Jerzy:
No i dobrze, jeszcze określ monotoniczność.
Zad 2) Wykonaj działnia i uporządkuj.
29 mar 10:02
Adrian: Prosiłbym jeszcze podpowiedz, jak Pan to zamienił na postać kanoniczną w tym zadaniu 1.
29 mar 10:07
Jerzy:
f(x) = 2(x2 − 2x + 1) − 2 − 1 = 2(x − 1)2 − 3
Musimy odjąć 2 , bo 2(x2 − 2x + 1) = 2x2 − 4x + 2 ( i to 2 trzeba odjąć)
29 mar 10:11
Adrian: Pani nam tłumaczyła, że aby zamienic postac ogólną na kanoniczną trzeba stosować wzory: p=−b/2a
oraz q= delta/4a
delta=b2 − 4ac. Jest to poprawny sposób?
29 mar 10:15
Jerzy:
Nie trzeba. Jest to poprawny sposób, ale dużo obliczeń. Ja pokazałem ci dużo prostszy sposób.
29 mar 10:17
Adrian: Dziękuję bardzo. A co do monotoniczności w tym 1 zadaniu to będzie : f(x) jest rosnąca dla x
należy<1,+nieskonczonosi)
f jest malejaca dla x należy(−nieskonoczonosc,1>
29 mar 10:19
Jerzy:
Tak.
29 mar 10:20
Adrian: Jeszcze poprosiłbym wskazówki jak zrobić zadanie 4 i 5 jeśli Pan może.
29 mar 10:27
Jerzy:
Zad 4) f(x) = a*(x − 2)*(x + 3) [ postać iloczynowa trójmiamu ]
Trzeba obliczyć a.
A(1,8) należy do wykresu, czyli: 8 =a(1 − 2)(1 + 3) i stąd obliczasz a.
29 mar 10:34
Jerzy:
Zad 5) Przejdż z postaci iloczynowej do ogólnej. Potem zastosuj sposob, który ci pokazałem,
albo zastosuj wzory ( tak jak Pani wam kazała )
29 mar 10:36
Adrian: W zadaniu 2 postac ogólną wyliczyłem jako: f(x)= x2 +2x−4. ZW=<−3,+nieskonczonosc) a to
równanie osi symetrii wynosi −1. Tak?
29 mar 10:52
Jerzy:
Prawie.
f(x) = x2 + 2x + 1 − 3 = x2 +2x − − 2
Oś symetrii: x = − 1
ZW = [−3,+∞)
29 mar 10:58
Adrian: Robiłem to tym sposobem Pani. i wyszło mi to c tak: delta=b2 −4ac=22 − 4c. Odjąłem 4 i
zostało −16=−4c. Samo c wyszło mi 4.
delte wczesniej wyliczyłem i wyszło mi −12
Powie mi Pan gdzie jest tu błąd?
29 mar 11:09
Adrian: Aa, już rozumiem. Wyliczyłem źle deltę, która powinna wyjść 12.
29 mar 11:11
Adrian: Jendak dalej nie rozumiem tego zadania 4. Mógłby mi to pan Wytłumaczyć tym sposobem, który Pani
dyktowała?
29 mar 11:13
Jerzy:
f(x) = 2x
2 − 4x − 6
Δ = (−4)
2 − 4*2*(−6) = 16 + 48 = 64
| | Δ | | 64 | |
yw = − |
| = − |
| = −8 |
| | 4a | | 8 | |
W(1,−8)
Prostszym sposobem:
f(x) = 2(x
2 − 1)
2 − 2 − 6 = 2(x − 1)
2 − 8 i widać współrzędne wierzchołka
29 mar 11:16
Jerzy:
Czego nie rozumiesz w zadaniu 4 ?
29 mar 11:18
Jerzy:
To co napisałem 11:16 , to rozwiazanie zadania 5.
29 mar 11:19
29 mar 11:25
a7: | | x1+x2 | |
oś symetri to prosta x= |
| |
| | 2 | |
29 mar 11:27
Jerzy:
@a7 ... popatrz 10:35
29 mar 11:27
Jerzy:
Miało być 10 : 34
29 mar 11:27
Adrian: Dziękuje slicznie za poświęcony czas.
29 mar 11:28
a7: @Adrian czy udało Ci się zrobić zadanie?
29 mar 11:30
a7: @Jerzy ktoś może nie wiedzieć co odpowiada czemu i to jeszcze za mało i za sucho ja podałam
zykład − podobne zadanie z dokładnym wytłumaczeniem Jakuba skąd się wszystko wzięło
29 mar 11:31
a7: i wydaje mi się że to nie pomogło bo jak dla kogoś to czary mary to trzeba wszystko od
początku
29 mar 11:32
Adrian: @a7 Dziękuje bardzo, podane zadanie bardzo mi pomogło w zrozumieniu tego zadania.
29 mar 11:46