wielomian
andrew: O wielomianie W(x) wiadomo, że W(x−1)=x3−6x2+11x−10. Wyznacz wzór wielomianu W(x)
odpowiedz to: x3−3x2+2x−4. nie mam pojęcia jak to zrobić.
28 mar 23:43
wredulus_pospolitus:
Skoro W(x−1) = x3 − 6x2 + 11x − 10
to W(x) = W(x−1 +1) = (x+1)3 − 6(x+1)2 + 11(x+1) − 10
28 mar 23:45
andrew: znam tw. Bezout'a ale Twego rozw zbytnio nie rozumiem.
28 mar 23:47
jc: W(x)=W((x+1) − 1)=(x+1)3−6(x+1)2+11(x+1)−10=...
28 mar 23:47
andrew: muszę jakby doprowadzić do postaci w(x) więc w dodaję tę jedynkę tak? ((x−1)+1)
28 mar 23:51
ABC:
możesz na chwilę zmienić zmienną np x−1=t, wtedy x=t+1
W(t)=(t+1)3−6(t+1)2+11(t+1)−10
29 mar 00:02
wredulus_pospolitus:
tak
a że znasz postać W(x−1)
to W((x−1) + 1) będzie 'wstawieniem' (x+1) w miejsce x
29 mar 00:02